sreda 30. januar 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Svilajnac kupuje pogon Beka

Svilajnac kupuje pogon Beka

SVILAJNAC - Skupština opštine Svilajnac donela je odluku da podigne kredit od 50 miliona dinara i kupi Pogon Beogradske industrije Konfekcije koji 10 godina ne radi i stavi ga u funkciju, izjavio je predsednik opštine Predrag Milanović.

"Ako bude sluha kod Stečajene uprave da nama proda pogon, a nadam se da smo pri kraju dogovora, ove godine bi našli nekog titulara koji će pokrenutri proizvodnju", rekao je Milanović.

"Pošto je upravo završena 23. neuspela prodaja javnim nadmetanjem, opština je odlučila da bude kupac BEKA i na sednici SO je doneta takva odluka i odluka o uzimanju kredita", objasnio je Milanović.

"Pošli smo od stanovišta, da "prodajama" bez kupaca, niti će Stečajna uprava to da proda i podmiri poverioce, niti će radnici, oni koji čekaju, od toga dobti nešto, a niti opština može taj pogon, u sadašnjoj situaciji, staviti u funkciju i zaposliti građane", dodao je Milanović.

"Naša je ideja da mi postanemo vlasnici, da obejkat, pošto deset godina stoji, dovedemo u stanje za normalnu upotrebu i da nađemo domaćeg ili stranog poslodavca koji će pokrenuti proizvodnju", rekao je Milanović.

Pogon BEKA se nalazi u centru grada i "zadnja je fabrika u Svilajncu koja nema vlasnika", napomenuo je Milanović i potsetio da su za druge pronašli kupce.

"U bivšoj Fabrici VIS, Kompanija "PORR" iz Austrije je pokrenula proizvodnju betonskih železničkih pragova, a u bivšoj Štampariji "1. maj", proizvodnju ambalaže italijanska firma "Conte 3"", potsetio je Milanović.