sreda 29. februar 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Jaki mrazevi oštetili voćnjake u Podrinju

Jaki mrazevi oštetili voćnjake u Podrinju

LOZNICA - Dugotrajan nedostatak vlage u zemljištu u Podrinju je delimično nadoknađen snegom u prethodnom periodu, ali su izuzetno niske temperature izazvale oštećenja voćnih zasada, čiji će obim biti poznat sa početkom vegetacije.

Stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Zlatica Krsmanović je rekla da su topljenjem obilnog snega obnovljene zalihe vlage u zemljištu koje će, zbog suše izražene još od prošlog proleća, biti dovoljne za prvi deo predstojećeg perioda vegetacije.

Prema njenoj oceni, niske temperature koje su u pojedinim delovima Podrinja iznosile i minus 25 stepeni prouzrokovale su oštećenja pojedinih voćnih vrsta, a procenat izmrzavanja, bez laboratorijskih analiza, pouzdano će moći da se ustanovi sa početkom vegetacije.

Izmrzli su pupoljci kajsije, breskve i oraha, kao i pupoljci u nekim malinjacima i kupinjacima, navela je Krsmanović i objasnila da su ta oštećenja u zasadima jagodičastih vrsta voća usledila i zbog primenjivanja neodgovarajućih agrotehničkih mera.

Ona je rekla da među te uzroke najčešće spada prevelika količina azota i prekasno đubrenje, kao i zakorovljenost zasada tokom leta i jeseni koja izaziva neblagovremeno dozrevanje lastara, dok se u nekim slučajevima radi o lošem položaju parcela.

Da se ne bi smanjio broj pupoljaka ostavljenih za rod 2011. godine, rezidbu voća, ako je to moguće, trebalo bi odložiti za sam početak vegetacije, preporučila je Krsmanović.

Na prostoru delovanja Zavoda, odnosno Poljoprivredne savetodavne stručne službe, a to su područja Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, šljiva se uzgaja na 4.354 hektara (ha), dok je za malinu izdvojeno 1.762 ha, kupinu 784, jabuku 211 i za krušku 116 ha, navela je Krsmanović.