četvrtak 28. oktobar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Lovišta puna fazana i srna, fale samo zečevi

Lovišta puna fazana i srna, fale samo zečevi

VALJEVO - Oko hiljadu članova Lovačkog društva "Braća Nedić" u Valjevu ističu da će lovišta tokom jesenje lovne sezone biti puna fazana, srneće divljači i lisica, zahvaljujući, pre svega, brizi lovaca za njihov odgoj i čuvanje.
 
Planirano je, kako najavljuju, da se odstreli više od 5.000 fazanskih petlova, i nekoliko stotina komada divljači.

- U lovišta svake godine, pored matičnog zapata, lovci ovog kraja puštaju i nekoliko hiljada fazanskih pilića, a zimi iznose i po pet tona hrane i soli za visoku divljač - rekao je za dr Slavoljub Mladenović, član Upravnog odbora Lovačkog društva "Braća Nedić".
 
Na žalost, dodao je on, u lovištu nema dovoljno zečeva, jer se od pre petnaestak godina, kada je počela intenzivna upotreba sredstava za zaštitu bilja, broj ove divljači smanjio. Na sreću, kaže Mladenović, zapaženo je da se u planinskim selima broj zečeva stalno povećava.
 
Da bi lovišta, kojima gazduje to Lovačko društvo, bilo još bogatije divljači neophodno je, kako ističu, da se planira i komercijalni lov, za koji su lovci iz mnogih susednih zemalja veoma zainteresovani.
 
U lovištima društva "Braća Nedić" ima, međutim, na pretek lisica, na koje se često organizuje hajka, jer su se toliko namnožile da nanose velike štete seoskim domaćinstvima, a često predstavljaju opasnost i za građane, jer se među njima nađe i veći broj lisica koje su zaražene besnilom.