sreda 28. april 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > "Zajedno za Kragujevac" izlazi iz Saveta vladajuće koalicije

"Zajedno za Kragujevac" izlazi iz Saveta vladajuće koalicije

Zbog postupaka odbornika Demokratske stranke, predsedništvo stranke "Zajedno za Kragujevac" povlači članove i neće učestvovati u radu Saveta vladajuće koalicije

KRAGUJEVAC - Predsedništvo stranke "Zajedno za Kragujevac" odlučilo je da povuče svoje članove i ne učestvuje više u radu Saveta vladajuće koalicije zbog postupaka odbornika Demokratske stranke.
Savet vladajuće koalicije je politički organ u čijem radu učestvuju "Zajedno za Kragujevac", G17 plus, Demokratska stranka, SPO i SPS.
Portparol stranke "Zajedno za Kragujevac" Zoran Palčić rekao je da odluka o istupanju članova te stranke iz Saveta ne znači raspad koalicije, jer je potrebno da se o "krupnim političkim odlukama" izjasni i Upravi odbor stranke.
On je najavio da će se o tome Upravni odbor stranke izjasniti na sastanku posle prvomajskih praznika.
- Odluka o povlačenju naših članova iz Saveta vladajuće koalicije motivisana je postupcima odbornika DS-a u lokalnoj skupštini, jer su na poslednje dve sednice glasali protiv značajnih predloga - rekao je Palčić.
On je naveo da demokrate na poslednjoj sednici nisu podržale predlog da godišnju nagradu grada "Đurđevdansku nagradu" dobije načelnik Policijske uprave u Kragujevcu Ivan Đorović a priznanje za dostignuća u oblasti privrede Obren Ćetković, funkcioner SPS-a.
Prema rečima Palčića, odbornici DS-a su glasali i protiv finansijskog izveštaja Javnog preduzeća Radio-televizija Kragujevac i protiv odluke o pokriću gubitaka te medijske kuće.
Palčić je dodao da na pretposlednjoj sednici skupštine grada DS nije podržao ni odluku o izgradnji krsta na ulazu u Kragujevac, a odbornici te stranke bili su i protiv donošenja Zaključka o političkim pritiscima koji su uticali na odluku porodice Đoković da odustane od izgradnje Teniske akademije u Kragujevcu.
- Formiranje Saveta vladajuće koalicije u Kragujevcu tražile su samo demokrate, a sada ga jedino DS ne obaveštava o namerama da glasa protiv odluke skupštinske većine. Dalji rad Saveta je obesmišljen i irelevantan za lokalnu vlast u Kragujevcu - rekao je Palčić.
Predsednik Gradskog odbora DS-a u Kragujevcu Goran Ivanović tvrdi da je Savet vladajuće koalicije potreban da bi koalicioni partneri mogli da razgovaraju o različitim stavovima i pokušaju da ih usaglase.
U Skupštini grada Kragujevca stranke "Zajedno za Kragujevac" i G17 plus imaju 41 odbornički mandat i za apsolutnu većinu nedostaju im još tri glasa.
Od ostalih koalicionih partnera, odbornička grupa DS-SPO ima 14 mandata, a SPS-PUPS osam.
Demokratska stranka u Kragujevcu ima svog člana u Gradskom veću kao i pomoćnika gradonačelnika, a participira i u upravnim, nadzornim i školskim odborima.