petak 27. maj 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Vlasnicima "Metal sistema" i "Dajmonda" određen pritvor

Vlasnicima "Metal sistema" i "Dajmonda" određen pritvor

KRAGUJEVAC - Istražni sudija Višeg suda u Kragujevcu Suzana Grujović odredila je pritvor vlasniku i direktoru preduzeća "Metal sistemi" Dragoljubu Raduloviću (42) i vlasniku i direktoru firme "Dajmond" Nebojši Cvijiću (41), zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene istrage.

Sudija Grujović, koja je gotovo šest sati saslušavala Radulovića i Cvijića, rekla je da je protiv obojice donela rešenje o sprovođenju istrage.

Radulovića i Cvijića uhapsila je kragujevačka policija, koja je saopštila da se oni terete da su u julu 2009. godine, kroz poslovnu dokumentaciju, prikazali da je preduzeće "Metal sistemi" od preduzeća "Dajmond" kupilo proizvode u vrednosti od više od 31 milion dinara, iako stvarne kupovine nije ni bilo.

Da bi izmirili fiktivno dugovanje prema dobavljaču, "Metal sistemi" su u navedenoj vrednosti preduzeću "Dajmond" isporučili vozila i raznu opremu, navedeno je u saopštenju, u kojem se dodaje da su na taj način Radulović i Cvijić oštetili "Metal sisteme" za više od 31 miliona dinara, odnosno u toj vrednosti pribavili korist preduzeću "Dajmond".

Preduzeće "Metal sistemi" nastalo je pre tri godine kada je Radulović za 1,7 miliona evra kupio jedan deo industrije krupnih lanaca "Filip Kljajić".

Radnici u tom preduzeću prošle godine u februaru štrajkovali su mesec dana zbog neisplaćenih 10 zarada, a prekinuli ga nakon što je Radulović dobio 3,5 miliona evra kreditnih sredstava od Fonda za razvoj.

Na jesen prošle godine, radnici ponovo štrajkuju, tražeći isplatu pet plata, i od tada do danas traje "bitka" radnika, koji traže i raskid kupoprodajnog ugovora.

Taj ugovor nije raskinut, ali je vlada Srbije pre oko mesec dana donela odluku o preuzimanju 57 odsto vlasništva. Vlasnik 33 odsto bio bi Radulović, a svih 266 zaposlenih vlasnici preostalih 10 odsto imovine.

Ta svojinska transformacija "Metal sistema" nije obavljena, niti je preduzeće registrovano u Agenciji za privredne registre zato što je nedostajao Radulovićev potpis.