subota 26. novembar 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Stručnjaci ispituju kosti sa Fijatovog gradilišta

Stručnjaci ispituju kosti sa Fijatovog gradilišta

KRAGUJEVAC - Ekipe arheologa i antropologa iz Beograda doći će u Kragujevac 2. decembra da ispitaju ljudske kosti nađene tokom čišćenja i uklanjanja temelja starih zgrada nekadašnje kragujevačke fabrike "Zastava automobili".

Vršilac dužnosti predsednice Višeg suda Zorica Đurić rekla je da je od 19. novembra nađena veća količina kostiju različitih osoba i da je zadatak stručnjaka da utvrde poreklo skeleta, kao i istorijske činjenice u vezi sa otkrivenom grobnicom.

Đurićeva je navela da građevinski radovi na toj lokaciji nisu obustavljeni, ali da se mesto propisno obezbeđuje. Prema nalogu suda, kosti će biti smeštene na gradskim grobljima u Kragujevcu.

Šef jedinice za prevoz pokojnika Javnog komunalnog preduzeća "Gradska groblja" Dragan Arsić rekao je da je manja količina kostiju dovezena sa lokacije nekadašnje montaže fabrike "Zastava automobili".

"Prve količine smo dovezli 19. novembra, dok je 23. novembra prevezen pun sanduk ljudskih kostiju", kazao je Arsić.

Radnici koji su građevinskim mašinama rušili jednu od starih zgrada "Zastave" prilikom uklanjanja temelja prošle subote su na dubini od oko metar pronašli delove ljudskih skeleta.

Kosti su našli u zgradi zidanoj između 1950. i 1955. godine i pretpostavlja se da bi to mogli da budu posmrtni ostaci stradalih u Drugom svetskom ratu ili žrtava posleratnih komunističkih vlasti.