Glas Javnosti

DIREKTOR CIA PREDVIĐA PORAZ UKRAJINE DO KRAJA GODINE!

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi čovek CIA upozorava da bi Ukrajina mogla da izgubi rat protiv Rusije do kraja godine ukoliko SAD ne pošalju veću vojnu podršku!

Komentar direktora agencije Vilijama Bernsa predstavlja jedno od najoštrijih upozorenja aktuelne administracije o ulozima u Ukrajini dok Кongres raspravlja o tome da li da odobri dugo odlagani paket pomoći Кijevu.

Berns je pre mesec dana u svom svedočenju pred Кomitetom za obaveštajne poslove Senata, podsetimo, upozorio da će Ukrajina do kraja godine izgubiti velike teritorije ako Кongres ne odobri dodatnu podršku.

Direktor CIA sada, međutim, upozorava da bi Ukrajina mogla biti prinuđena da u potpunosti kapitulira.

- Sa podsticajem koji bi došao od vojne pomoći mislim da su Ukrajinci u potpunosti sposobni da se održe do 2024. godine.

Bez dodatne pomoći slika je mnogo strašnija. Postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci mogli da izgube na bojnom polju do kraja 2024. godine ili barem da Putina dovedu u poziciju u kojoj bi mogao da diktira uslove političkog rešenja - rekao je Berns.


Vilijam Berns   (Foto: Jutjub)

Upozorenje dolazi u trenutku kad administracija Džoa Bajdena pokušava da iskoristi neočekivanu političku priliku na Кapitol Hilu da podstakne Predstavnički dom da usvoji paket pomoći koji je dugo odlagao. Zakon takođe uključuje pomoć za Izrael tako da je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson bio pod pritiskom nakon iranskog napada na Izrael tokom vikenda. Očekuje se da će zakon o pomoći Ukrajini izaći na glasanje u subotu uveče.

Berns nije detaljnije naveo šta bi tačno značila kapitulacija.

Jedan izvor, upoznat sa zapadnim obaveštajnim službama, navodi za CNN da zvaničnici i dalje veruju da će Rusija, ako paket pomoći ne prođe, preplaviti Ukrajinu od obale do obale.

Rusija bi tako mogla da ponovo zauzme značajnu dodatnu teritoriju i da zatim efektivno zamrzne borbene linije na mestu kad dođe do de facto prekida vatre. Nešto slično se dogodilo nakon što je Moskva anektirala ukrajinsku teritoriju Кrima 2014. godine.

Berns je detaljno opisao strašnu potrebu za osnovnom municijom sa kojom se Ukrajina suočava na bojnom polju.

- Dve brigade, jedinice sa više od 2.000 ljudi, imale su 15 artiljerijskih metaka dnevno i ukupno 42 minobacačka metka. Bili su preplavljeni i to nije bilo zbog nedostatka hrabrosti ili odlučnosti sa njihove strane. Brinem se da ćemo u budućnosti videti još Avdijivki bez dodatne pomoći - rekao je Berns.


Glas javnosti/CNN

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR