petak 26. jul 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Kaldrmu u Vranju postavljaju penzioneri!

Kaldrmu u Vranju postavljaju penzioneri!

VRANJE - U glavnoj ulici u Vranju posle 50 godina, ponovo se umesto asfalta postavlja kocka, jer je taj materijal izdržljiviji od asfalta, a rekonstrukcija je ekonomičnija. Direkcija za izgradnju grada angažovala je penzionere, jer jedino oni znaju da slažu kocke.

Milovan Trajković (78) i četiri godine mlađi Milorad Mladenović, kocku su slagali 30 godina širom Srbije i Balkana. Njihova veština ponovo je na ceni, a kocku slažu kao nekada, besprekorno.

"Ona ima šest lica, mora da okreneš, da prevezeš, lice da izabereš, krug da dobiješ, vinklu da imaš, sve", objašnjava Milovan Trajković i dodaje da posao mora da se zna.

Kad se gleda sa strane ne izgleda teško, kaže Milorad Mladenović, ali ceo dan treba provesti u savijenom položaju, pa bole i kolena i kičma. Svaka se kocka slaže ručno, a u kvadrat stane oko 90 komada. Da je posao težak, potvrđuje i Slobodan Stanković, koji kaže da je to i slabo plaćen posao.

Rekonstrukcija ulica kockom je ekonomičnija, a kamena kocka jedan je od najizdržljivijih materijala. Ulice jesu lepše kada su popločane kockama, ali nisu baš pogodne za visoke potpetice. Poslednji put u Vranju kocka je postavljana pre 50 godina u ovoj ulici, u naselju Tulbe. Njen vek trajanja je nekoliko stotina godina. Nakon rekonstrukcije starih ulica u Vranju kocka se izvozila u Italiju i Španiju, a postala je svetski trend.

”Mi smo se odlučili za kocku, jer odražava duh starog Vranja", kaže Goran Đorđević, direktor Direkcije za izgradnju grada Vranja. Na šetalištu će biti postavljene klupe i svetiljke, a kocka će do kraja godine zameniti asfalt u još dve ulice u gradu.

RTS