petak 25. maj 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Kamere čuvaju košnica pčela od krađe

Kamere čuvaju košnica pčela od krađe

GORNJI MILANOVAC - Pčelari u rudničko-takovskom kraju postavljaju sigurnosne kamere ili organizuju dežurstva da bi sačuvali svoje košnice od krađa, rečeno je u Udruženju pčelara "Matica" u Gornjem Milanovcu.

Prvi video nadzor u pčelinjaku, pre dva dana, postavio je Banco Jakovljević (67) u takovskom selu Ručići gde je stacionirano više od stotinu pčelinjih društava. On je izjavio da nikada nije zabeleženo više krađa košnica nego u proteklih godinu dana i da je morao da izdvoji značajna sredstva kako bi pčelinjak obezbedio svih 24 časa, kao i da, pored toga, stalno neko od ukućana dolazi u kontrolu.

Predsednik Udruženja pčelara Duško Mijatović kaže da se kradu kompletna pčelinja društva ili se pčele uzimaju iz košnica i ostavljaju prazne, što pčelare zavarava da su sva društva na broju, a zapravo su ukradena. Mijatović je istakao da su udruženja iz susednih opština uputila poziv da se prate pčelinja društva i njihovi vlasnici i da se na svaku promenu obavesti policija, "jer ne može neko preko noći da postane veliki pčelar".