ponedeljak 25. april 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Izbeglice iz Afrike i Azije ugrožavaju Banju Koviljaču

Izbeglice iz Afrike i Azije ugrožavaju Banju Koviljaču

LOZNICA - Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović uputio je pismo predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću u kojem je izneo probleme u radu Centra za azil u Banji Koviljači i predložio promenu namene objekta.

Petrović je u obraćanju premijeru Cvetkoviću naveo da se radi o jedinstvenom primeru postojanja takve institucije u nekom turističkom centru Srbije, objavljeno je na sajtu grada.

On je u pismu ukazao i na neke bezbednosne akspekte zbog blizine državne granice na Drini, kao i na mogućnost da se Centar za azilante smesti na drugu lokaciju u Srbiju.

Obraćanje predsedniku vlade usledilo je posle sednice Skupštine grada, na kojoj su odbornici iz Banje Koviljače ukazali na problem povećanog broja azilanata u tom turističkom mestu.

U međuvremenu, stanovnici Banje Koviljače počeli su da potpisuju peticiju kojom traže pomoć lokalne uprave i nadležnih republičkih institucija za što hitnije rešavanje ovog problema.

Potpisnici peticije izražavaju zabrinutost zbog "boravka azilanata na neprijavljenim adresama, njihovog nekontrolisanog kretanja u velikim grupama, kao i povremenog ponašanje na ivici ekscesa".

Centar za azil ima 80 mesta i prepun je. Otvoren je 1. novembra 2007. godine, a od 22. decembra 2008. godine njegovo vođenje je od Visokog komesarijata UN za izbeglice preuzela Vlada Srbije.

Najviše azilanata, više od 50 odsto, dolazi iz Avganistana, a ima ih i iz Palestine, Iraka, Pakistana, Irana, Somalije, Jemena i Konga.