sreda 24. septembar 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Zaštita zbog tri pretnje

POLICIJA I SUDSKA STRAŽA OBEZBEĐIVALE SVEDOKA U SUĐENJU NOVINARU GLASA

Zaštita zbog tri pretnje

Novinar nije napisao ništa što nisam izjavila i što nisam rekla, objasnila Stojna Radosavljević, svedok na suđenju

KRAGUJEVAC - Stojna Radosavljević, svedok u sudskom procesu koji se vodi protiv novinara Glasa javnosti i Kurira Miloša Milišića iz Kraljeva stigla je juče pod policijskim obezbeđenjem u sud u Kragujevcu. Policijsko obezbeđenje i sudska straža bili su prisutni i tokom glavnog pretresa u sudnici Opštinskog suda.

- Svedok sam u postupku protiv novinara Miloša Milišića koga je tužio Boris Petrov. Ja sam od predsednika suda Žarka Stevanovića zatražila policijsku pratnju i obezbeđivanje u sudu, zato što sam u poslednjih pet dana dobila tri anonimne pretnje. Samo pretpostavljam od koga su te pretnje stigle. Pozivi su usledili posle mog razgovora sa sudijom Milevkom Milenković, koji sudi u postupku protiv Milišića, zbog čega sumnjam da su pretnje u vezi sa ovim postupkom, izjavila je Stojna Radosavljević.

Bivši obducent Boris Petrov tužio je Miloša Milišića zbog teksta objavljenog u Glasu javnosti o sumnjama Stojne Radosavljević da je njeno dete, za koje je zvanično saopšteno da je umrlo posle 23 dana, živo.

- Stojna ni u razgovoru sa mnom, ni ja u svom tekstu nigde nisam naveo ime i prezime čoveka koji me tuži - rekao je Miloš Milišić. Petrov tuži Milišića i krivično i privatno i traži naknadu od 300.000 dinara.

Stojna Radosavljević je samo jedna od više hiljada majki koje sumnjaju u smrt svojih novorođenčadi. Svojevremeno je Narodna skupština osnovala anketni odbor koji se bavio ovom problematikom.

SUĐENJE SE NASTAVLJA U OKTOBRU

Tokom suđenja sudija Milevka Milenković upozorila je privatnog tužioca Borisa Petrova na poštovanje suda. Petrov je izjavio da Stojna Radosavljević ne govori istinu. Nastavak suđenja novinaru Milošu Milišiću zakazano je za 21. oktobar.

Zbog sumnji da je svoje dete pronašla posle 24 godine živo i zdravo i odbijanja domaćih sudova, zbog navodne zastarelosti, da prihvate njenu tužbu, Stojna se obratila Sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Novinar nije napisao ništa što ja nisam izjavila i što ja nisam rekla. Nigde se u novinama i tekstu koji je napisao Milišić ne pominju imena nego samo inicijali. On je verno preneo moju priču - izjavila je Stojna pred sudijom Milevkom Milenković. Ona je, takođe, izjavila da novinaru nije saopštila imena lica za koja ona sumnja da su vezana za smrt njenog deteta i da se Milišić, prenoseći njenu priču nije svrstao ni na jednu stranu.
Stojna Radosavljević je pred sudijom izgovorila „Zaklinjem se da ću govoriti istinu....“ i više puta u toku svog svedočenja to i ponovila.

Ključne reči: