nedelja 24. jun 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Ekstremni uslovi i visoke temperature koče Kolubaru

Ekstremni uslovi i visoke temperature koče Kolubaru

BEOGRAD - Ekstremno visoke temperature otežale su proizvodnju na površinskim kopovima Rudarskog basena "Kolubara", ali ne ugrožavaju proizvodnju uglja i jalovine.

U trenutku kada su u remontu ugljeni sistemi na površinskim kopovima Polje "D" i Polje "B" kao i ogranku "Prerada”, dnevna proizvodnja uglja kreće se oko 66.000 tona uglja. Te količine u potpunosti zadovoljavaju potrebe Termoelektrana "Nikola Tesla", preneo je list Kolubara.

Jalovina se proizvodi u izuzetno otežanim uslovima, ali i pored toga, dnevna proizvodnja je oko 200.000 metara kubnih, što je iznad plana.

Poslovi na kopovima se obavljaju planiranom dinamikom uz ekstremne napore pri temperaturama koje dostižu 36 stepeni celzijusovih i više, u zavisnosti od mesta merenja.

Visoke temperature utiču na rad ljudi i opreme, koje opet imaju temperaturni opseg u kome rade, a koji se ovih dana konstantno približavao granici rada.

Smensko nadzorno osoblje vrši kontrolu temperature po objektima i u slučaju pojave temperature preko 38 stepeni, biće zaustavljena glavna mehanizacija.

Voda se uredno dostavlja na objekte sa vodomatima, ali i cisternama sa pitkom vodom.

Tehnički direktor Polja "D" Dragan Arsenijević rekao je da se na mestima izvođenja obimnijih radova, dopremaju paketi sa mineralnom vodom.

Rukovodilac Službe bezbednosti i zdravlja na radu "Površinskih kopova" Dejan Nenadić istakao je da se pri ovako ekstremnim uslovima postupa po preporuci Vlade Srbije iz 2007. godine, a prema kojoj je poslodavac u obavezi da pri ekstremno visokim temperaturama zaposlenima koji rade na otvorenom obezbedi veće količine vode i bezalkoholnih napitaka, kao i da im omogući prostor gde se mogu skloniti od sunca.

Takođe u obavezi je da zaposlene upozna o štetnim simptomima usled visokih temperatura.

Ova regulativa primenjuje se za sve radnike Kolubare, a poslodavac je obezbedio rashladne klima- uređaje za bagere, odlagače, tračne transportere i vozila, rekao je Nenadić.