subota 24. april 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Bez vode Pirot, Vranje i Prokuplje

KIŠE ZAMUTILE IZVORIŠTE U KRUPCU, U TOKU SANACIJA HAVARIJE NA VODOVODU U VRANJU

Bez vode Pirot, Vranje i Prokuplje

VRANJE - Krizni štab formiran posle velike havarije na vranjskom sistemu vodosnabdevanja konstatovao je juče da se stanje na terenu nije promenilo, te se ne zna kada će Vranje dobiti pijaću vodu. Istovremeno, građanima dela Pirota zvanom Tijabara preporučeno je da ne koriste za piće vodu sa česme u svojim domovima, već samo za sanitarno-tehničke potrebe. Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija"  izdalo je takvu preporuku, jer se zbog obilnih kiša zamutila voda na izvorištu Krupac kraj Pirota, sa kog se snabdevaju žitelji tog dela grada.

U Vranju niko od odgovornih u ovom trenutku nije spreman da kaže kada će havarija biti otklonjena i kada će preko 60.000 stanovnika grada dobiti vodu. Sa sednice je upućeno obaveštenje da će građani biti snabdevani vodom za piće iz cisterni po već utvrđenom rasporedu, a da će na sedam najugroženijih lokacija biti postavljene plastične cisterne sa vodom za piće.

- Stanje na akumulaciji brane "Prvonek" i u koritu reke Banjštice od juče se nije promenilo. To znači da ekipe JP "Vodovod" ni danas neće moći da saniraju kvar na magistralnom cevovodu - rečeno je na sednici Štaba.

Predstavnici preduzeća "Vodovod" saopštili su da su aktivirana tri napuštena bunara i da su priključeni na sistem vodosnabdevanja, tako da će grad biti snabdeven sa oko 110 litara tehničke vode, što je polovina od prosečne potrošnje. Od četvrtka sanitarni inspektori kontrolišu sve ugostiteljske objekte i kioske brze hrane, a stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uzrokuju vodu sa svih javnih česmi u gradu i okolini.

Za to vreme posebne ekipe sa mehanizaciom nastavljaju čišćenje korita reke Banjštice kako bi se približili mestu gde je vodena stihija pokidala magistralni vodovod.

 Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Nisu kontrolisali su ispravnost vode i konstatovali da je zamućenje manje u odnosu na prethodni dan, ali da i dalje važe preporuke da se voda ne pije do danas u podne. Tada će Zavod za javno zdravlje uzeti nove uzorke vode sa ovog izvorišta. U međuvremenu će isprati filtere i vodovodnu mrežu u Tijabari. Građani tog dela Pirota vodom za piće mogu da se snabdevaju sa nekoliko javnih česama u gradu.

- Voda iz bunara gradskog vodovoda u Prokuplju nije za piće već samo za tehničku upotrebu, odnosno za pranje i kupanje. To se odnosi na niže delove grada, odnosno na onaj deo koji zbog poplavljenih bunara gradskog vodovoda nije imao vodu 24 sata. Nakon čišćenja bunara i crpne stanice od mulja, pustili smo vodu ali je ona zamućena i verovatno bakterijski neispravna, pa će zabrana korišćenja ostati sve dok ne dobijemo dozvolu Zavoda za zaštitu zdravlja u Nišu, rekao je juče tehnički direktor lokalnog vodovoda Moma Milojković.
Građani će se u međuvremenu snabdevati pijaćom vodom iz cisterni.

 

Ključne reči:

Komentari

To sto ljudi nemaju pijacu vodu, to ne ineteresuje nikome. Ali, dosta vaznosti se dodaje "ugrozenim" Srbima na Kosovu koji od sedam provajdera na Kosovu, sada imaju samo cetiri. Srbijo, pocni da se bavis Srbijom!