ponedeljak 23. jul 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Tasić: Trenutne zalihe pšenice sasvim dovoljne

Tasić: Trenutne zalihe pšenice sasvim dovoljne

BEOGRAD - Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić izjavio je da trenutno postoje sasvim dovoljne zalihe pšenice.

Trenutne zalihe, koje su zanovljene ovogodišnjim rodom, sasvim su dovoljne da se mirno ulazi u naredni period bez obzira na kupovinu koja je u toku, rekao je Tasić.

"Takođe, imamo količinu od nekih 20.000 tona koje se ovih dana preuzimaju na osnovu robne razmene za mineralna đubriva koje smo obavili pre nekoliko meseci", istakao je Tasić, gostujući na RTS-u.

Upitan o kupovini 100.000 tona pšenice po ceni od 23 dinara po kilogramu koju je država počela prošle sedmice, Tasić je odgovorio da je do sada otkupljeno oko 15.000 tona i istakao da otkup nije vremenski ograničen i da će se pšenica kupovati dok god bude bilo interesovanja na berzi.

Tasić je rekao da se otkup obavlja sporije nego lane, ali da je već sada otkupljeno više nego pretprošle godine.

Prema njegovim rečima, tokom prošle sedmice isplaćeno je oko 90 miliona dinara za prve količine za koje su potpisani ugovori tako da poljoprivredni proizvođači mogu da budu sigurni da će biti isplaćene u rekordnom roku sve količine namenjene prodaji.

Tasić je rekao da se cena pšenice od početka žetve, koja je sada već svuda završena, kretala u rasponu od 19,5, odnosno 20 do 23,5 dinara sa garantovanim kratkim rokom isplate.

Upitan o mogućnosti poskupljenja hleba na jesen na 54 dinara, on je odgovorio da do septembra važi uredba o ograničenju cena hleba i da je pšenica, odnosno brašno, osnovni, ali ne i jedini imput u toj ceni.

Tasić je dodao da očekuje da će, ukoliko bude bilo kakvih špekulativnih dešavanja, država, odnosno nova vlada reagovati.

On je ocenio da je ovogodišnji rod pšenice bio korektan i da je kvalitet dobar, ali da će veći problem biti sa kukuruzom kome su suše nanele veliku štetu.