ponedeljak 23. jul 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Ne daju im kod lekara u Medveđu pa voze 300 km

Ne daju im kod lekara u Medveđu pa voze 300 km

PODUJEVO - Na Kosovu, čini se da nema sela sa manje stanovnika nego što ih je u Medregovcu, na samoj administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom. Petoro Perovića i jedan Spasić žive u tri domaćinstva. Oni su jedini Srbi u opštini Podujevo, prenosi RTS.

Preostalim Srbima u Medregovcu Medveđa je najbliži gradski centar. Iako imaju asfaltiran put do Medveđe, kosovska policija im je zabranila da ga koriste, već idu preko punkta kod Merdara.
"Treba da idem Doljevac, Prokuplje, tamo Kuršumlija, Podujevo, pa tako 250-300 kilometara u jednom pravcu", priča žitelj Medregovca Radisav Perović.

Bračni par Milicu i Radisava Perovića kosovska policija je prošlog meseca privodila zbog kršenja zabrane. U policiji su bili osam sati. Oduzeli su im automobilske tablice MUP-a Srbije sa oznakama Prištine.

Radisavljev brat Nikola je star i iznemogao. Živi između potrebe za lekarom i zabrane odlaska u Medveđu gde mu je lekar najbliži. 
"Jednom dečku sam dao 100 evra da dođe autom da me preveze do Gračanice", kaže Nikola.
Perovići kažu da bi im mnogo značilo kada bi neko odlučio da im s vremena na vreme pošalje lekare. 
Nikola, koji je operisao oba kuka, kaže da bi mu odgovaralo da neko dođe makar jednom mesečno. 
Milica Perović je odrasla u delu sela koji je adminitrativno u centralnoj Srbiji, ali se, kaže, godinama ne usuđuje da obiđe imanje svojih roditelja. 
Ona ističe da je najopasnije kad nemaš slobodu kretanja i da pet godina nije otišla da obiđe imanje na kome se rodila. 
Srbe u Medragovcu počeli su da obilaze sveštenici iz Prištine, a žitelji tog sela su im preneli želju da im bude sagrađena crkva, makar i brvnara.
Perovići imaju veliko imanje u Medregovcu, ali su sami, i sve ga teže obrađuju. Mladi su otišli iz sela koje je nekada brojalo 40 porodica. U Medregovcu se dete nije rodilo 25 godina.