petak 23. mart 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Zasađena najstarija loza na svetu

Zasađena najstarija loza na svetu

NIŠ - Predstavnici Niša i Maribora zasadili su u porti Crkve Svetog Pantelejmona izdanak najstarije vinove loze na svetu koja raste u tom slovenačkom gradu.

Staralac posađene vinove loze, stare više od četiri veka, biće predsednik gradske opštine Pantelej Slaviša Dinić, a svečanom činu prisustvovao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović i gradska većnica Maribora Marijana Kreitner.

Simonović je rekao da je sadnja simbol prijateljstva i poverenja dva grada, a gošća iz Slovenija predala mu je sertifikat o najstarijoj lozi i sertifikat iz Ginisove knjige rekorda u koju je loza upisana pre osam godina.

Pred okupljenim gostima i građanima u porti Crkve Svetog Pantelejmona, koja je obnovljena odmah posle oslobođenja od Turaka na ostacima stare crkve koju je podigao Stefan Nemanja, izveden je prigodan kulturno-umetnički program.

Vino od nastarije loze nazvane "Stara trta", koje se priprema u malim količinama, imali su prilike da probaju japanski car Akihito, bivši predsednik SAD Bil Klinton, fudbalska legenda Mišel Platini, glumac Arnold Švarceneger i drugi.

Izdanci najstarije loze danas rastu širom sveta, a od srpskih gradova izdanak je zasađen u Kraljevu, rekla je Marijana Kreitner.