četvrtak 23. februar 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > U Srbiji do 36.000 klizišta

U Srbiji do 36.000 klizišta

BEOGRAD - U Srbiji, prema nepreciznim procenama, postoji 35.000-36.000 klizišta, izjavila je pomoćnica ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Aleksandra Damnjanović.

Damnjanović je rekla da je Srbija za sanaciju klizišta do sada preduzela mere preventivnog tipa, a da je, pored ostalog, napravljena mapa najvećeg broja klizišta.

"Ako se zna da 38 odsto teritorije Srbije predstavlja nestabilno područje, tom mapom nisu obuhvaćena sva klizišta. Ima ih, prema nekim procenama koje nisu precizne, 35.000-36.000. Radi se o novim, ali i starim klizištima", rekla je Damnjanovićeva za RTS.

Ona je podsetila da je Republički štab za vanredne situacije svim opštinama naložio da do danas dostave izveštaje o stanju na njihovim teritorijama i da će biti formiran stručno-operativni tim koji će prikupljati i obrađivati te podatke.

Na osnovu te obrade biće učinjena procena rizika, od čega će zavisiti i dalje postupanje kako opštinskih štabova, tako i Republičkog štaba za vanredne situacije.

Damnjanovićeva je navela da je glavna prepreka u sanaciji klizišta određivanje samo jednog ministarstva kao nadležnog za taj posao.

Ona je dodala da taj posao, koji se ne može završiti za godinu dana, zahteva angažovanje više ministarstava i stručnjaka.