četvrtak 23. februar 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Divljač u Zrenjaninu preživljava zahvaljujući lovcima

Divljač u Zrenjaninu preživljava zahvaljujući lovcima

Sudeći prema situaciji na terenu, uspeli smo da pomognemo kako bi divljač preživela ove loše uslove, rekla upravnica lovišta Milena Romaneli

ZRENJANIN - Članovi Udruženja lovaca "Zrenjanin" organizovali su na području lovišta "Begej" vanrednu ishranu divljači, za šta je zrenjaninska uprava izdvojila 230.000 dinara, rekli su predstavnici lovišta.

Upravnica lovišta Milena Romaneli rekla je da su na području lovišta "Begej", koje obuhvata više od 125.000 hektara, uslovi za ishranu divljači veoma otežani tokom zime zbog niskih temperatura i velikog snega, pa su lovci morali češće da odnose hranu, a divljač nije uvek uspevala da stigne do hranilica.

"Ipak, sudeći prema situaciji na terenu, uspeli smo da pomognemo kako bi divljač preživela ove loše uslove. Tako ćemo nastaviti sve dok sneg ne okopni. Pošto su ti uslovi zahtevali znatno više hrane, za pomoć smo se obratili lokalnoj samoupravi, a omogućeno je i da kupimo naftu za traktore kojima se stiže do hranilica", rekla je Romanelijeva.

Kako je navela, za prihranu je planirano oko 24.000 kilograma zrnaste hrane i oko 20.000 kilograma kabaste hrane, kao i oko 5.000 kilograma soli.

Do sada je potrošeno više od 25.000 kilograma zrnaste hrane, više od 22.000 kilograma kabaste i oko 6.000 kilograma soli.

Lovačko udruženje "Zrenjanin" je jedno je od najvećih u Srbiji i po površini lovišta i po broju lovaca. U lovištu "Begej" ima oko 14.000 zečeva, 7.500 fazana, 3.200 srna, srndaća i lanadi, kao i oko 5.000 poljskih jarebica, koje se ne love pošto je ta vrsta zaštićena.