ponedeljak 21. maj 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Otrovano šest orlova belorepana kod Vajske

Otrovano šest orlova belorepana kod Vajske

BEOGRAD - Šest orlova belorepana (Haliaeetus albicilla) otrovano je u ataru mesta Vajska u opštini Bač, saopštio je pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

"Uginjavanje ček šest belorepana na jednom mestu nikada nije zabeleženo u Srbiji i predstavlja teško nadoknadiv gubitak u populaciji ove strogo zaštićene vrste", izjavio je za ekološki sajt agencije Beta "Zelena Srbija" stručni saradnik pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Marko Tucakov.

On je precizirao da su 17. maja u ataru Vajske upravnici lovišta pronašli četiri mrtva orla belorepana, dok su još dva sa očiglednim simptomima trovanja pronađena u neposrednoj blizini.

Jedan je kasnije uginuo, dok drugi nije pronađen, jer je odleteo i pretpostavlja se da je uginuo.

Inspekcijska kontrola pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine utvrdila je da su svi leševi belorepana bili na parceli zasejanoj sojom, u blizini mrtvog šakala čije su ostatke jeli.

"Leš šakala je bio stariji i gotovo je sigurno, prema izgledu leševa orlova, da je reč o masovnom trovanju belorepana putem konzumiranja otrovanog mesa", kazao je on.

Leševi su, nakon policijskog i inspekcijskog uviđaja preneseni u Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad" na toksikološku analizu, kako bi se otkrili uzroci uginuća.

Kako ističe Tucakov, "orao belorepan je globalno ugrožena i strogo zaštićena vrsta u Srbiji, zaštićena i svim međunarodnim konvencijama".

On je podsetio da Zakon o zaštiti prirode izričito zabranjuje svako ugrožavanje strogo zaštićenih vrsta, pogotovo njihovo ubijanje na bilo koji način.

Odštetni cenovnik za strogo zaštićene vrste predviđa naknadu štete za ovu vrstu u visini od 400.000 dinara po jednom primerku.

"Upotreba otrova u prirodi veoma je rasprostranjena u Srbiji i iz godine u godinu uzima veliki danak živom svetu. Slučajevi stradanja strogo zaštićnih vrsta ptica i sisara, koje stradaju nakon konzumiranja otrovnog plena ili semenja tretiranih opasnim biocidima, sve su češći, ali do sada nije bilo slučajeva terećenja počinitelja", rekao je Tucakov.

On je apelovao na sve koji su uključeni u upravljanje prirodnim resursima da dozvoljene biocide upotrebljavanju jedino na način i u količinama koje su propisane uputstvom za upotrebu.

Tucakov je kazao da je jugozapadna Bačka jedno od dva najvažnija mesta koncentrisanja belorepana u Srbiji.

"Tu se, u ritskim šumama, gnezdi nekoliko parova, a zahvaljujući povoljnim uslovima za ishranu, tokom cele godine sakupljaju se jata mladih ptica. Otrovane ptice su sve bile mlade, u svojoj drugoj ili trećoj godini života, neiskusne da same ulove plen, a za takve ptice je tipično da se hrane uginulim životinjama", rekao je Tucakov.