utorak 20. decembar 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Velike droplje na dlanu

Velike droplje na dlanu

Na rubu rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje", jedinog staništa ove retke vrsta ptica, pre nekoliko dana otvoren je vizitorski centar

MOKRIN - Na rubu rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje", jedinog staništa ove retke vrsta ptica, koja u našoj zemlji obitava samo na severu Banata, pre nekoliko dana otvoren je vizitorski centar.

U vreme parenja mužjaci kao baloni
Kikindska opštine polako, ali sigurno, postaje pravi ornitološki raj.
Centar grada već je promovisan u najveće zimovalište sova ušara na
svetu. Najveće jato na svetu od 743 jedinke izbrojano je pretprošle
zime. Velika droplja i vizitorski centar, do kojeg vodi dva kilometra
duga edukativna staza omeđena informativnim tablama, novi je ornitološki
adut. Velike droplje veoma su oprezne i gotovo im je nemoguće prići
bliže od 300 do 400 metara. U vreme parenja mužjaci se naduvaju kao
baloni i šepure se oko ženki.

Mokrinčani se  nadaju da će ga ubuduće rado pohoditi eko turisti iz čitave zemlje i regiona kako bi, pomoću fotoaparata i dvogleda, mogli da "ulove" svaki pokret ogromne ptice koja spada u najveće letače na svetu.

Ženke teže od šest do devet kilograma. Mužjaci su još gabaritniji i vagaju od 12 do 15, a neki čak i do 20 kilograma. Zbog velike težine, moraju da se poput pernatog džambo džeta zatrče da bi poleteli. Otuda ovoj ptici i naziv potrk.

- Verujemo da će vrlo brzo vizitorski centar ili, kako smo ga nazvali, Eko salaš Jaroš posećivati eko turisti, ali i učenici. U izgradnju ovog objekta i prateće dokumentacije izdvojeno je oko 3,5 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Veoma smo ponosni što sem najjačih gusaka na svetu, glavnih zvezda "Gusanijade", imamo još jedno krilato čudo majke prirode - kaže za Kurir predsednik MZ Mokrin Goran Dumitrov.

Odlukom Vlade Srbije 1997. godine ustanovljen je rezervat prirode "Pašnjaci velike droplje". Poslednja oaza velike droplje u Srbiji obuhvata oko 6.500 hektara u okolini Mokrina, Ostojićeva, Sigeta i Jazova. Na severu Banata je 1930. bilo registrovano čak 350 velikih droplji. Sada je taj broj, nažalost, neuporedivo manji.

- Pre deset godina bilo je 39 jedinki, a sada ih svega 23. Velike droplje su od pamtiveka naseljavale ove prostore. Njihov prirodni neprijatelji su lisice, ali ih zbog nepažnje i nemara ljudi najviše ugrožavaju. Dešava se da jaja stradaju prilikom nekontrolisanog izlaska stoke na ispašu ili za vreme kosidbe trave - pričaju članovi mokrinskog Udruženja lovaca "Perjanica", koji brinu o velikoj droplji.

Saša Urošev