utorak 20. decembar 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Pet miliona dinara za prekvalifikaciju radnika

Pet miliona dinara za prekvalifikaciju radnika

Vlasti Sremske Mitrovica izdvojiće pet miliona dinara za programe edukacije, dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika, jer profili kadrova koje daju srednje škole uglavnom ne odgovaraju potrebama privrede

SREMSKA MITROVICA - Vlasti Sremske Mitrovica izdvojiće pet miliona dinara za programe edukacije, dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika, jer profili kadrova koje daju srednje škole uglavnom ne odgovaraju potrebama privrede, predviđeno je Akcionim programom zapošljavanja.

Ovi programi će se realizovati u saradnji gradskih vlasti sa školama, Ministarstvom prosvete, Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, Nacionalnom službom za zapošljavanje, bratskim francuskim gradom Neverom, a računa se i na korišćenje sredstava iz fondova Evropske unije.

Gradska uprava za privredu i investicije u Sremskoj Mitrovici upozorila je da profili kadrova koje obrazuju tamošnje srednje škole u velikoj meri ne odgovaraju današnjim potrebama privrede, koja je u proteklih 10-15 godina doživela duboke promene.

Značajan napredak u tom pogledu ostvarila je srednja Hemijsko-tehnološko-prehrambena škola uvođenjem nastave za nova zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu.

Preduzeća, koja su činila okosnicu mitrovačke privrede, kao što su Fabrika celuloze i papira "Matroz", "Šećerana", Mitrovačka industrija ventila, Fabrika nameštaja i unutrašnje dekoracije "1 novembar", Sremska konfekcija "Sirmodeks", Fabrika obuće "Diana", kao i Građevinsko preduzeće "Proleter" umesto da budu restruktuirana i osposobljena za novu proizvodnju, otišla su u likvidaciju.

Žitopromet "Bratstvo", Drvni kombinat, Mlekara, Fabrika stočne hrane "Provamin" i Luka Leget nastavili su s radom, ali su drastično smanjili broj zaposlenih.

U stečaju su Industrijska klanica i fabrika konzervi "Mitros", Brodogradilište "Sava" i "Pinki", nekada naš vodeći proizvođač voća i neizvesno je da li će obnoviti proizvodnju ili otići u likvidaciju.

Osposobljavanjem kadrova za nova zanimanja, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom bavio se Radnički univerzitet, ali je ugašen tokom devedesetih godina prošlog veka. Danas se tim poslom bave Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i Sremska privredna komora.