sreda 20. jul 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Kuršumlijskim firmama zabranjeno da ispuštaju otpadne vode

Kuršumlijskim firmama zabranjeno da ispuštaju otpadne vode

BEOGRAD - Republička inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila je preduzećima "Simpo šik" i "Frigonais" da ispuštaju otpadne vode u reke Banjsku i Toplicu u Kuršumliji.

Republička inspekcija je donela takvu odluku zbog prekoračenja graničnih vrednosti emisije opasnih i zagađujućih materija u otpadne vode koje ispuštaju u reke Banjsku i Toplicu u Kuršumliji.

"Analizom otpadnih voda je utvrđeno da su sadržale povećane koncentracije fenola i amonijum jona, iznad dozvoljenih vrednosti za treću i četvrtu klasu vodotoka", navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, vodotok reke Banjske u koju se upuštaju otpadne vode, spada u prvu klasu, a Toplica u koju se uliva Banjska je kategorisana kao druga A klasa vodotoka.

"Otpadne vode preduzeća 'Frigonais Kuršumlija' sadržale su povećane koncentracije nitrita i amonijum jona, iznad dozvoljenih za prvu i drugu klasu vodotoka, dok su otpadne vode preduzeća 'Simpo šik' sadržale povećane koncentracije fenola i amonijum jona", precizira se u saopštenju.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je izvršila vanredan inspekcijski nadzor zbog pomora ribe u reci Toplici.