četvrtak 20. jun 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Vozačima plene automobile zbog neplaćenog parkinga!

Vozačima plene automobile zbog neplaćenog parkinga!

BEOGRAD - Vozačima koji nisu plaćali doplatnu ili dnevnu kartu, "Parking servis" širom Srbije oduzima imovinu ili deo plate!

Dejan Ristić, vlasnik rent-a-kar agencije, saznao je da ima dug u "Parking servisu", kada mu je posle godinu dana stigla opomena. Tada više nije mogao da pronađe one koji su iznajmljivali vozila njegove agencije i napravili dug od nekoliko stotina evra. Odlučio je da se žali, ali je na sudu izgubio.

"Parnica je pokrenuta. Žalio sam se na to, proces je trajao dve godine. Na kraju sam izgubio, onda je predmet išao Apelacionom sudu i tu je izgubljeno - i na kraju plaćanje", rekao je Ristić.

Glava još više boli vozača iz Niša koji "Parking servisu" duguje čak 8.000 evra jer godinama nije plaćao ni doplatne ni dnevne parking karte. Zaplenili su mu automobil.

"Postoji još par dužnika sa dugovanjima između 300 i 500.000 i naravno da su i oni procesuirani. Dobrovoljno se naplati negde između 30 i 35 odsto, sve ostalo se šalje na prinudnu naplatu", rekao je Igor Vojnović iz "Parking servisa" u Nišu.

Vozači koji su se parkirali u zoni, a to nisu platili ili nisu pomerili vozilo pošto im je plaćeno vreme parkinga isteklo dobijali su doplatnu, a danas dnevnu kartu od 1.870 dinara. Za "Parking servis" to automatski znači da se mesto zakupljuje na 24 časa, a za vozače da su kažnjeni.

"Svi koji su dobijali te doplatne nekadašnje karte, odnosno oni koji su dobili dnevne moraju da plate svoja dugovanja i tu jednostavno ne postoji ništa sporno ni u samoj odluci Ustavnog suda", rekao je Branko Arsenijević iz "Parking servisa" u Beogradu.

U većini slučajeva Ustavni sud zaključuje da doplatne karte nisu ni ustavne ni neustavne. Rešenja koja nisu bila na strani vozača pronađena su izmenama osporavanih odluka o javnim parkiralištima i Zakona o komunalnim delatnostima.

Tako su doplatne karte ukinute i zamenjene dnevnom kartom. Pravnici procenjuju da oni koji su već platili Parking servisu teško mogu da vrate novac. Oni koji nisu, imaju argumente.
Advokat Aleksandar Radivojević rekao je da "Parking servis" dostavlja nekakvu kartu u nekom celofanu na brisač automobila i to računa kao urednu dostavu.

"Zakon kaže to nije uredna dostava, uredna dostava je kada vi potpišete dostavnicu i kada postoji dokaz da ste obavešteni oko toga da je primljena opomena", naveo je Radivojević.
Od ove godine predmeti "Parking servisa" umesto na sudu završavaju u rukama privatnih izvršitelja.

Predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović rekao je da je "Parking servis" u obavezi da opomene dužnike za koje planira da podnese predlog za izvršenje. Borba sa "Parking servisom" ipak nije unapred izgubljena, tvrde pravnici. Samo ne rizikujete da neplaćanjem dnevnih karata ostanete bez svog vozila.