četvrtak 20. maj 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Poljoprivrednicima uručeni ključevi 17 traktora

KREDITI SU JEDINI NAČIN DA SE DOĐE DO NOVE MEHANIZACIJE

Poljoprivrednicima uručeni ključevi 17 traktora

NOVI SAD - Predstavnici Garancijskog fonda Vojvodine uručili su na Novosadskom sajmu poljoprivrednim proizvođačima ključeve 17 traktora, koji su nabavljeni putem kredita Razvojne banke Vojvodine i Ministarstva poljoprivrede. Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je na svečanosti da je Srbija pre samo pet godina imala najveće troškove za dizel gorivo i održavanje mehanizacije u Evropi i velike gubitke tokom žetve, a da je danas prosečna starost mehanizacije znatno manja i blizu evropskog proseka.

Prema njegovoj oceni, u Srbiji je neophodna sinergija svih raspoloživih resursa i institucija, jer se samo na taj način može pomoći poljoprivrednicima da na lakši način dođu do nove mehanizacije.
"Samo na osnovu državnih podsticaja danas je moguće kupiti IMT-ov traktor za 55 odsto popusta, ali je moguće i dogovoriti sa šećeranama da se mehanizacija plati poljoprivrednim proizvodom", rekao je Dragin i ocenio da je danas malo zemalja u kojima je to moguće.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da se objedinjavanje potencijala Garancijskog fonda i Razvojne banke Vojvodine, uz podsticaj Ministarstva poljoprivrede, pokazalo kao najpovoljniji način nabavke mehanizacije u odnosu na bilo koji region u Srbiji.
"Pre pet godina prosečna starost mehanizacije u Vojvodini bila je 25 godina, a nakon pet godina ona iznosi 15 godina. To još nije dovoljno, ali je ogroman uspeh jer je naša poljoprivreda postala konkurentnija", rekao je Pajtić i dodao da se na tome se neće zaustaviti, sve dok ne se dostigne nivo evropskih zemalja.

Razvojna banka Vojvodine podržala je konkursnu aktivnost Garancijskog fonda i obezbedila kreditnu liniju od 200 miliona dinara, a kooperanti, koji su dali garant da će poljoprivrednici redovno izmirivati obaveze, jesu šećerane Crvenka, Šajkaška i Sunoko. Konkurs je otvoren do iskorišćenja garantnog potencijala od 300 miliona dinara, a najkasnije do 30. septembra ove godine.

Minimalni iznos kredita je 500.000, a maksimalan 10 miliona dinara, dok je nominalna kamatna stopa 7,5 odsto na godišnjem nivou sa rokom otplate od sedam godina, u jednakim polugodišnjim anuitetima.
Garancijski fond i Razvojna banka Vojvodine su pored toga, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija, korisnicima kredita omogućili povoljnosti koje daje Uredba Vlade Srbije o utvrđivanju Programa mera za dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2010. i 2011. godini.

Uslov za dobijanje tog kredita je da poljoprivrednici uzmu kredite od 5.000 do 100.000 evra, sa rokom otplate od pet godina. Korisnik kredita, u slučaju da ispuni ove uslove, plaća kamatu od 7,5 odsto na 60 odsto traženog iznosa kredita u prve tri godine otplate, dok preostalih 40 odsto otplaćuje u druge dve godine otplate kredita, bez kamate.
Od 2005. godine do danas Garancijski fond Vojvodine je angažovao garantni potencijal od 2,4 milijarde dinara i obezbedio nabavku 740 traktora, šest kombajna i veći broj priključnih poljoprivrednih mašina.

Komentari

Kakova besramna pljacka.