Glas Javnosti

PUTINU PISALI ZABRINUTI RODITELJI učenika beogradske škole, ODGOVOR STIGAO U EKSPRESNOM ROKU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Roditelji učenika beogradske Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“, zbog problema sa kojim se suočavaju njihova deca koja uče ruski jezik, obratili su se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu molbom da pomogne.

Nezadovoljni načinom na koji je planirano organizovanje nastave tokom predstojeće rekonstrukcije školske zgrade, roditelji učenika beogradske Osnovne škole “Oslobodioci Beograda”, obratili su se protestnim pismom prvo gradskim i republičkim institucijama, a kako, osim jednog izuzetka, nisu dobili odgovor, obratili su se i kabinetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Šta je roditelje podstaklo na ovaj potez, za Glas javnosti objasnila je Marijana Knežević, član Školskog odbora i Saveta roditelja OŠ “Oslobodioci Beograda”.

– Sedamdeset odsto učenika naše škole uči ruski jezik. Ako budemo iseljeni u veoma udaljenu OŠ "Stevan Sinđelić", dosta roditelja je najavilo ispisivanje dece iz naše škole. U koju školu upisati decu kad škole u okruženju imaju nemački i francuski kao drugi strani jezik? Obratili smo se institucijama Ruske Federacije u Beogradu, Ruskoj ambasadi, Ruskom domu i administraciji predsednika Ruske Federacije, g. Vladimira Putina – istakla je Marijana Knežević.

U pismu, koje prenosimo u celini, navodi se sledeće:

„Obraćamo Vam se sa molbom u nadi da ćete razumeti naš veliki problem.

Pišemo Vam kao članovi Saveta roditelja škole „Oslobodioci Beograda“, u Beogradu.

Naša škola, Osnovna škola "Oslobodioci Beograda", nalazi se u blizini Spomen-groblja oslobodioca Beograda, koje je posvećeno sovjetskim i jugoslovenskim  borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944.godine.

Po tom Spomen-groblju i u čast herojima je naša škola i dobila svoje ime.

Svaki državnik Rusije i bivšeg SSSR koji je dolazio u posetu državi Srbiji, posećivao je ovo mesto namenjeno herojima naših bratskih naroda.

Naš problem je sledeći:

Škola postoji 60 godina i vreme joj je za rekonstrukciju. Dobili smo informacije da će rekonstrukcija trajati 360 dana i da će naša deca biti za to vreme izmeštena i raspodeljena u tri različite škole, u tri različita dela Beograda. Pored toga što će ovakav plan preseljavanja učenika dovesti do razdvajanja braće i sestara, problem se sastoji i u tome što su škole u koje bi trebalo da budu raspodeljeni učenici  od 3-4. razreda i od 5. do 8. razreda veoma udaljene od naše škole i našeg kraja u kome žive naše porodice.

Takav plan raseljavanja učenika naše škole u trajanju od minimum godinu dana je izazvao najave roditelja da će ispisati svoju decu iz škole „Oslobodioci Beograda“ i premestiti ih u druge škole u blizini.

To nas dovodi do novog problema, koji je ujedno i razlog zbog kojeg Vam se obraćam:

Naime, 70% naših đaka uči ruski jezik, kao drugi strani jezik u školi. Nijedna škola u okolini nema u svom programu učenje ruskog jezika. Većina roditelja su i upisivala svoju decu upravo u školu „Oslobodioci Beograda“, jer su želeli da im deca uče ruski jezik, pored engleskog jezika.

Ako roditelji naših đaka odluče da ispišu svoju decu iz škole „Oslobodioci Beograda“ , to bi značilo da će dosta đaka biti prinuđeno da napusti učenje ruskog jezika i opredeli se za nemački ili francuski jezik koji se jedino nude u okolnim školama.

Verujemo da učenje ruskog jezika našoj deci otvara velike mogućnosti za dalje školovanje.

Stoga Vam upućujemo ovu molbu za pomoć, sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja veze između naša dva naroda.

Mi roditelji đaka ove škole, smo se obraćali nadležnim institucijama, ali odgovora nema!

Molimo Vas, ako možete da svojom finansijskom pomoći, pomognete u rekonstrukciji koja bi, umesto 360 dana trajala 3 meseca (za to ima osnova, jer rekonstrukcija naše škole nije zahtevan građevinski poduhvat) i da pomognete da se đaci ove škole vrate 01.09.2024. godine u školske klupe u svoju školu „Oslobodioci Beograda“ i nastave sa učenjem ruskog jezika.“ – navodi se u pismu koje su potpisale Marijana Knežević i Jelena Miljković, članovi Saveta roditelja Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“.

Foto: Privatna arhiva

Odgovor iz kabineta ruskog predsednika je, ističe naša sagovornica, na njenu imejl adresu stigao u roku od jednog dana.

– Naveli su da prosleđuju moj mejl Ministarstvu spoljnih poslova jer se sadržina mejla tiče jačanja međunarodne saradnje, saradnje između naših zemalja. Šta god da bude, i to smo probali! – kaže Marijana Knežević. 

Dodaje da je na obraćanja roditelja brojnim republičkim i gradskim institucijama stigao samo jedan odgovor i to od pomoćnika ministra prosvete Milana Pašića koji je naveo da je sva dokumentacija koju je dobio od roditelja prosleđena nadležnoj prosvetnoj inspekciji. Zamolio je za razumevanje, da se sačeka postupanje inspekcije i dodao da rekonstrukcija škole podrazumeva da mora da postoji dogovor i kompromis svih učesnika. Makar se javio i izrazio želju da pomogne, kaže naša sagovornica.

Da podsetimo, kako je i Glas javnosti izveštavao, protestno pismo koje je potpisalo 212 roditelja učenika Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“ u kome ukazuju na probleme koje bi učenicima i roditeljima izazvalo planirano organizovanje nastave tokom predstojeće rekonstrukcije škole, ranije je upućeno gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, Sekretarijatu za investicije i kabinetu gradonačelnika Grada Beograda, Školskoj upravi Beograd i kabinetu ministra prosvete. Dostavljeno je i direktorki škole Radici Karović, Generalnom sekretarijatu predsednika Republike i gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR