utorak 19. oktobar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Uzgajivačima lipske ovce obećana pomoć

Uzgajivačima lipske ovce obećana pomoć

SMEDEREVO - Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević najavio je punu podršku uzgajivačima lipske ovce u Lipama, selu kod Smedereva. U okviru akcije „Prirodno iz Srbije", Radošević je posetio proizvođače lipske ovce, Sašu Filipovića i Pericu Đorđevića.

- Ministarstvo je svesno koliko je ova autohtona rasa značajna za smederevski kraj. Odlikuje se izuzetnim proizvodnim karakteristikama i otpornošću na negativne vremenske uslove. Zato će Ministarstvo pokušati da za tu poziciju agrarnog budžeta izdvoji više sredstava - najavio je on. Sekretar je objasnio da se radi o podršci genetičkim resursima Srbije i da je želja predstavnika Ministarstva da ličnim prisustvom podstaknu proizvođače da uvećaju svoja stada.

- Činjenica da je reč o malom broju ovaca, tek nekoliko stotina jedinki, stvara nam obavezu da zajedno učinimo sve kako bi očuvali tu domaću autohtonu rasu ovaca - izjavio je državni sekretar. On je podsetio da je osnovna ideja akcije „Prirodno iz Srbije" ukazivanje da se u Srbiji proizvodi kvalitetna, prirodna, zdrava hrana i da se težište kampanje stavi na neposredne poljoprivredne proizvođače, odnosno registrovana individualna poljoprivredna gazdinstva koja su osnova te proizvodnje.