utorak 19. oktobar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Patrijarh Irinej osveštao novu crkvu u Vranju

Patrijarh Irinej osveštao novu crkvu u Vranju

VRANJE - Patrijarh srpski Irinej osveštao je u Vranju hram posvećen svetom Justinu filozofu i prepodobnom Justinu Ćelijskom i Vranjskom, rođenom u Vranju pod svetovnim imenom Blagoje Popović.

Osvećenju hrama prisustvovali su mitropolit Amfilohije i episkopi Pahomije i Lukijan, a patrijarh je pre osvećenja održao službu u hramu Svete trojice u prisustvu velikog broja građana i predstavnika lokalne vlasti. Obraćajući se okupljenima patrijarh Irinej je kazao da je "sprski narod blagosloven što je u našem vremenu iznedrio dva velika svetitelja, svetog Nikolaja i svetog Justina koji je bio njegov učenik".

- Srbija i srpska crkva nisu doživele tako strašno i pogubno vreme kao što je danas i samo nas sveti svojim molitvama mogu spasti - kazao je patrijarh, kome je ovo bila prva poseta Vranju u svojstvu poglavara SPC.

Hram posvećen Justinu Ćelijskom i Vranjskom, koji je ove godine proglašen za sveca, podignut je u okviru istoimenog Svepravoslavnog centra eparhije Vranjske uz podršku Vranja i Pčinjskog okruga. Blagoje Popović (1894-1979) bio je teolog, pisac i filosof i arhimandrit manastira Ćelije kod Valjeva, a njegovo najpoznatije književno delo su "Žitija svetih".