ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Loznički psi ne mogu na usvajanje u Austriju

POSLEDICE NESPORAZUMA DRUŠTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA "LUNJA" I JKP "NAŠ DOM"

Loznički psi ne mogu na usvajanje u Austriju

LOZNICA - Nesporazumi Društva za zaštitu životinja "Lunja" i Javnog komunalnog preduzeća "Naš dom" iz Loznice o korišćenju azila za napuštene pse mogli bi da prekinu započeto udomljavanje životinja u Austriju. Akcija je pokrenuta u januaru saradnjom lozničkog društva i Društva za zaštitu životinja "Atin" iz Beča, preko kojeg su u tri navrata udomljena 42 psa iz azila, kojim gazduje JKP "Naš dom".

Poslednji put to je urađeno 9. aprila, kada su ljubitelji životinja iz Beča preuzeli 15 napuštenih pasa, kao i obavezu plaćanja troškova transporta, koji iznose 100 evra po jednoj životinji. Predsednica društva "Lunja" Rada Živanović, nezadovoljna saradnjom sa preduzećem "Naš dom", upozorila je da bi moglo doći do prekida akcije udomljavanja pasa.

- Našim volonterima je zabranjen bilo kakav kontakt sa psima iz azila, što će se loše odraziti na njihovu socijalizaciju, jer su naviknuti na druženje sa ljudima. Onemogućeni smo i da damo opis i ocenu njihovog karaktera, što je jedini uslov koji postavljaju budući vlasnici pasa u Austriji - navela je Rada Živanović u pisanoj izjavi.

Ona je pozvala predstavnike gradske vlasti da se uključe u rešavanje problema i najavila da će, ukoliko problem ne bude rešen do sledeće transporta zakazanog za mesec dana, saradnju sa udomljavanjem pasa preusmeriti u neki drugi grad u Srbiji.

Zamenica direktora "Našeg doma" Danica Đuric rekla je, međutim, da ne postoji nikakva zabrana posete azila članovima društva "Lunja". Ona je kazala da je pravilnikom o radu azila predviđeno da članovi društva mogu svakog radnog dana provesti po dva sata u tom objektu.

Ne vidim zašto bi njima smetalo da posećuju azil i da pomažu u vreme kada su tamo naši radnici i veterinar. Smatram da nema mesta konfliktima, jer to nikome nije u interesu - rekla je Danica Đurić.

Dodala je da prilikom poslednjeg transporta predstavnici društva "Atin" iz Beča "ničim nisu pokazali da će bilo čime uslovljavati dalju saradnju". Austrijanci su u januaru, prilikom prvog dolaska, obećali da će ove godine udomiti 100 pasa i izrazili spremnost da akciju nastave i iduće godine. Udomljavanje pasa je jedan od humanih načina da se ublaži problem pasa lutalica, poslednjih godina veoma prisutan u Loznici. Gradska uprava otvorila je azil u januaru prošle godine, ali i pored toga, brojnost i agresivnost pasa na ulici brine građane.

 

Komentari

Na nasu zalost i zalost napustenih pasa jedino ovako mozemo ostvariti konktakt sa KJP"Nas Dom" .
Aktivisti Drustva "LUNJA" nisu trazili da pomazu sinterima jer oni za taj posao primaju platu pa bi oni i morali da udomljavaju pse u saradnji sa aktivistima "LUNJA" - sto ne rade !!
Trazili smo socijalizaciju pasa- izvodjenje pasa iz boksova u kojima su pod ovakvim uslovima postali agresivni - tako davati ocenu pojedinanog karaktera i udomljavati.
To nam je zabranjeno- ako nije neka zamenica demantuje !
Dakle, zabranjeno nam je pipanje za boksove i pse - neznamo zasto ?
Saradanja izmedju KJP "Nas Dom" i Drustava "LUNJA" je prestala onog dana kada smo ostro reagovali na zbrinjavanje pasa u prihvatilistu i njihovo pustanje na gradske povrsine..
JKP "Nas Dom" po zakonu nemoze da pusta pse iz prihvatilista, takodje je duzan povuci sve napustene pse sa ulica, deponija, seoskih puteva, njiva , parkova,....Ovako napusteni , ne registrovani, izbaceni iz prihvatilista , gladni psi prave ogromne stete stanovnistvu, budzet Grada se prazni ,umesto da se puni naplacivanjem kazni od neodgovornih vlasnika i KJP "Nas Dom" koji ih takodje pusta umesto da ih kastrira -sterilise i udomljava..
Ogromne kolicine javnog novca se trose na isplate odsteta gradjana, ali kada bi se svako latio svog posla i zakon ispostovao - ista kolicina novca bi bila dovoljna da resi problem napustenih pasa, pomogne ugrozenoj deci , starim i bolesnim.....
Nikome od nas nije jasno zasto se to ne radi a Zakon je u svemu jasan !!!
Ubijanje zdravog psa/macke je zakonom zabranjeno od 2005 g a do 01.01.2006 je i krivcno kaznjivo do 3 g. zatvora . Grad Loznica je godisnje ubijala preko 1500 pasa i uvidela da se taj problem ubijanjem (i ako je zabranjeno) nemoze resiti, vrlo brzo se na ulicama br. napustenih pasa udvostrucio...