ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Ivanišević: Za Pirot je najbolji Koridor kroz dolinu

OPOZICIJA OSTAJE PRI REFERENDUMU O TRASI AUTOPUTA NIŠ - PROSEK - DIMITROVGRAD

Ivanišević: Za Pirot je najbolji Koridor kroz dolinu

PIROT - Prolazak dela autoputa na Koridoru 10 kroz pirotsku dolinu je usvojeno kao konačno i najracionalnije rešenje, izjavio je član Upravnog odbora preduzeća "Koridor 10" Nenad Ivanišević. On je naglasio da je dolinska varijanta budućeg autoputa kroz pirotsku opštinu u poslednjih nekoliko meseci modifikovana kako bi se što više izašlo u susret zahtevima i potrebama Pirota.

- Verujem da će i građani Pirota biti izuzetno zadovoljni rešenjem koje je sada predloženo za koridor pored Pirota - rekao je Ivanišević i dodao da je razlika u ceni izgradnje između brdske i dolinske varijante autoputa između 120 i 150 miliona evra.

Brdska varijanta je skuplja i daleko tehnički zahtevnija, jer bi se gradio čitav niz mostova i tunela na nepristupačnom terenu, tako da bi izgradnja tog koridora na toj trasi zahtevala i da gradnja traje i dve ili tri godine duže. Ivanišević je naveo da je važno i pitanje ekonomičnosti za prevozna sredstva na toj brdskoj trasi autoputa.

- Treba penjati kamione na 400 metara nadmorske visine, pa ih spuštati niže. Značajno se povećava i potrošnja goriva, a tu je i pitanje bezbednosti saobraćaja i održavanja puta u zimskom periodu, jer na toj nadmorskoj visini ima više snega i leda. Sve su to stvari koje su nas opredelile da idemo na dolinsku varijantu autoputa - rekao je on.

Ivanišević je dodao "da se eksproprijacija odvija punom tempom i rešava se sukcesivno".

Naglasio je da je na potezu Prosek - Crvena reka urađena eksproprijacija i da je na delu kod Bele Palanke izvršena zamena 35 hektara zemljišta, a očekuje da će se do kraja godine završiti eksproprijacija na Koridoru 10. Ivanišević je dodao da će početkom maja biti raspisan tender za deonicu autoputa od Dimitrovgrada ka Pirotu.

 - Očekujemo da radovi na deonici od Dimitrovgrada prema Pirotu počnu u avgustu ove godine kako bi se završili u isto vreme kad i zaobilaznica oko Dimitrovgrada i da istovremeno pustimo za saobraćaj autoput od graničnog prelaza Gradina do Pirota - kazao je on.

U Pirotu je za 21. april zakazana javna rasprava i prezentacija studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta autoputa Niš - Prosek - Dimitrovgrad, koju je Javno preduzeće "Putevi Srbije" podnelo Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja. Pirotski odbori vanparlamentarnih stranaka SRS, DSS, LDP, Pokreta socijalista, NS, JS, Pokreta snaga Srbije i Zelene stranke traže međutim od lokalne skupštine da se raspiše referendum na kome bi se građani izjasnili o konačnoj varijanti autoputa kroz opštinu, a posle nedavne izjave ministra Olivera Dulića da je dolinska varijanta autoputa konačna.

 

Komentari

Koja demagogija,pominej covek da treba da se penje na nadmorsku visinu od 400metara a za vas podatak,Pirot koji je na dnu Pirotske kotline je i sam na nadmorskoj visini od 353 metara,dakle popeti put na brdo visine 47 metara je njima tesko????Lakse trovati narod putem kroz dolinu?