ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Albanci: Smrt Srbima povratnicima

NOVI PROTESTI PROTIV SRBA POVRATNIKA U SELO ŽAČ

Albanci: Smrt Srbima povratnicima

Među povratnicima ima Srba koji su učestvovali u proterivanju i ubistvima Albanaca tokom rata 1999. Ako "država Kosovo" ne preduzme ništa protiv eventualnih počinilaca zločina, oni će "biti mrtvi"

ŽAČ - Oko 50 Albanaca juče je u selu Žač kod Istoka ponovo protestovalo protiv povratka Srba u to selo iz kojeg su proterani posle povlačenja Vojske Jugoslavije 1999. godine. Albanci su i tokom jučerašnjeg protesta rekli da među povratnicima ima Srba koji su učestvovali u proterivanju i ubistvima Albanaca tokom rata 1999. Srbi povratnici tvrde da među njima nema kriminalaca i ubica i da su se vratili da obnove razrušene i spaljene kuće i obrađuju svoje njive.

Tokom protesta čule su se i pretnje upućene Srbima povratnicima. Albanci su ispred povratničkog kampa u govorima najavili da ako, kako su rekli, "država Kosovo" ne preduzme ništa protiv eventualnih počinilaca zločina, da će oni "biti mrtvi". Učesnici protesta su zatražili od kosovskih zvaničnika da uhapse počinioce navodnih zločina a od "države Kosovo" da ukloni povratnike i UNHCR šatore u kojima su smešteni Srbi iz sela. Albanci tvrde da su nadležnima dali imena i prezimena navodnih počinilaca zločina nad Albancima 1999. godine.

Srbi povratnici su kazali da u selu Žač 1999. godine nije bilo ratnih dejstava i da je u junu te godine, kada je većina njih napustila selo, u selu ubijena tri Srbina invalida i četvoro Egipćana. Oni su istakli da na Kosovu i Metohiji postoje institucije koje su nadležne da provere Srbe povratnike i da, ukoliko se među njima nalaze počinioci kriminalnih radnji, te ljude procesuiraju. Oni su zatražili od nadležnih da ih dodatno zaštite jer su ima danas učesnici protesta uputili otvorene pretnje.

Učesnike protesta i Srbe povratnike štitili su pripadnici kosovske policije, Kfora i Euleks policije. Albanci su najavili da će o eventualnom narednom protestu obavestiti javnost preko medija. U selo Žač 28. marta vratilo se 29 predstavnika srpskih porodica koje čekaju da kosovsko Ministarstvo za povratak sa donatorima obnovi njihove razrušene i spaljene kuće.

Pre rata u tom selu je živelo oko 50 srpskih porodica sa oko 200 članova. Bilo je i desetak albanskih kuća i između 50 i 60 kuća Egipaćana, Roma i Aškalija.

 

Komentari

Treba prikupiti sto vise dokumenata o tim dogadjajima i proslediti ih sudu za ljudska prava u Strasbourgu, pa da se vidi ko sprovodi etnicko ciscenje.