petak 19. mart 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Užice rešava problem vodosnabdevanja i otpadnih voda

Užice rešava problem vodosnabdevanja i otpadnih voda

Projekat vredan oko 27 miliona evra biće realizovan u saradnji sa nadležnim ministarstvima

UŽICE - Užice će naredne godine početi da realizuje projekat sakupljanja, transporta i prečišćavanja otpadnih voda, kao i vodosnabdevanja grada, vredan oko 27 miliona evra, koji će se realizovati u saradnji sa nadležnim ministarstvima i uz pomoć sredstava Evropske unije, najavio je gradonačelnik Jovan Marković.

Na prezentaciji Studije izvodljivosti ovog projekta, koju je predočio stručni tim konsultantske firme WYG Internacional limited, sa kancelarijom u Beogradu, Marković je rekao da se radi o najznačajnijem projektu iz oblasti zaštite životne sredine u ovom gradu.

U trogodišnjoj realizaciji projekta, u prvoj fazi bi se obavila zamena azbestnih cevi vodovoda od akumulacije Vrutci do Užica i u primarnoj gradskoj mreži, u drugoj fazi bila bi izvršena dogradnja kanalizacione mreže i zamena dotrajalih cevi, dok bi se u završnoj fazi ovoga projekta izgradilo postrojenje za otpadne vode.
- Za ovaj projekat dobili smo podršku nadležnih ministarstva u Vladi Srbiji i Evropske komisije i posao bi trebao da bude završen do 2014. godine - rekao je Marković.

U realizaciji ovog projekta, kako je naglasio gradonačelnik Užica, Evropska komisija će učestvovati sa donacijom od 70 odsto vrednosti projekta, Vlada Srbije preko Direkcije za vode i ministarstva finansija i poljoprivrede učestvovaće sa 25 odsto, dok će lokalna uprava učestvovati sa sredstvima u vidu otkupa zemljišta i rešavanja imovinsko pravnih odnosa.

Marković je naglasio da je Užice, pored Vranja, ispunilo sve uslove i standarde da dobije donaciju Evropske komisije, s tim da su obezbeđeni i uslovi da ovaj projekat bude podržan u nadležnim ministarstvima Srbije.

Direktor užičkog "Vodovoda" Milomir Sredojević izjavio je novinarima da je Užice poslednjih godina značajnu pažnju posvetilo zaštiti životne sredine projektima gasifikacije grada i izgradnjom regionalne sanitarne deponije, tako da je sada u situaciji i da reši problem sakupljanja i odvođenja otpadnih voda i kvalitetnog vodosnabdevanja, što je gorući problem ovoga grada.