nedelja 18. jul 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Rajac: Kosce predvodi đidija Goran Nenadović

Rajac: Kosce predvodi đidija Goran Nenadović

LJIG - Izložbom poljoprivredne mehanizacije namenjena brdsko-planinskim delovima Srbije nastavlja se 38. kosidba na Rajcu u okviru koje će biti održan i odbojkaški turnir, kao i međunarodni festival folklora. Ta privredno-turistička manifestacija počela je razgovorom poljoprivrednika sa stručnjacima u Ljigu, nastavljena fudbalskim turnirom na terenima za male sportova RB "Kolubara", dok je preksinoć na letnjoj pozornici, takođe na Rajcu, održan rok koncert grupe Gale i Najda (bivši Kerber i Smak).

Najzanimljivije biće danas kada će se trava rajačkih livada kositi na tradicionalan način ručnim kosama. U defileu, kosce će predvoditi đidija Goran Nenadović iz mioničkog sela Popadić, izabran na prošlogodišnjoj kosidbi. Đidija je najveštiji, najlepši, najbolji pevač i igrač među koscima i on "komanduje" kosidbom.

Revijalno košenje livada, sa oko 40 učesnika obučenih u narodne nošnje ljiško-rudničkog kraja, počinje u podne, a takmičarski deo, najavljen kao prvo svetsko prvenstvo u ručnom košenju livada, u 13 sati.

Po završetku nadmetanja kosaca za njih će domaćice ljiškog "Udruženja žena" pripremiti "ručak na livadi" od već pomalo zaboravljenih starih jela, a manifestacija se završava uz orkestre trubača i koncert grupe "Garavi sokak". "Kosidba na Rajcu" se svake godine održava "u nedelju po (verskom prazniku) Petrovdanu (12. jul)" i među najstarijim je turističkim manifestacijama u Srbiji.