četvrtak 18. april 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Farmer iz Francuske u Šapcu uči srpski jezik

Farmer iz Francuske u Šapcu uči srpski jezik

ŠABAC - Obilazeći Evropu, mladi farmer iz Francuske Simon Osems, inženjer agronomije, stigao je i do Šapca gde osim poslova na poljoprivrednom gazdinstvu uči i jezik.

Dvadesetdvogodišnji Simon uspomene iz okoline Nanta u Francuskoj nosi u srcu i čuva na fotografijama. U svakoj zemlji koju poseti nađe svoj dom i novu porodicu.

"Ovo je moj brat Slobodan, moj sinovac Bora", kaže Simon.

Putujući po svetu, Simon želi da pronađe najbolji model rada na farmi i da ga primeni na svom imanju. Do sada je prešao oko sedam hiljada kilometara.

"Za deset dana, koliko boravi na našoj farmi, Simon je postao naš prijatelj", kaže Slobodan Ilić, poljoprivrednik iz Majura. "Prvo što se kod njega moglo videti jesu rad, red i disciplina."

U šabackom kraju, Simon je do sada obišao pet farmi. Svakoga jutra ustaje u pola sedam, čisti štale, hrani i muze krave.

"Ono što je ovde interesantno jeste to da se krava, a u Francuskoj smo malo izgubili iz vida to da je preživar, hrani senom i travom, a ne koncentrovanim hranivima", kaže Simon.

Radeći od jutra do mraka, mladi Francuz na nekim farmama dobije i džeparac za put i život. U šabačkom kraju gost je Veterinarske stanice.

"Možemo da razmenimo iskustva, da on nama prenese nešto što se u Francusko radi, a da mi njemu pokažemo kako to sve izgleda u Srbiji", navodi veterinar Nenad Jakovljević.

Simon je u Srbiji video da se u ishrani krava može koristiti i jesenji grašak. Sva iskustva beleži na svom sajtu. Po Evropi putuje auto-stopom, a na farmama vozi traktor i pomaže svojim domaćinima.

Posle Šapca, otputovaće u Bugarsku, a posle u Aziju. Svoju naučnu avanturu, završiće za dva i po godine, tamo gde je i počeo, u rodnoj Francuskoj.

RTS

Komentari

A je li dobio vizu???