ponedeljak 18. februar 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Banja Koviljača: Izdaju kuće i vikendice za 50 evra po azilantu

Banja Koviljača: Izdaju kuće i vikendice za 50 evra po azilantu

BANJA KOVILJAČA - U Centru za azilante u Banji Kovljači smešteno je 59 tražilaca azila koji su protekle sedmice prebačeni iz prihvatilišta u selu Vračević, u blizini Lajkovca, rekao je upravnik centra Robert Lestmajster.

Azilanti su došli u Vračević posle odluke lokalnog Crvenog krsta i Centra za azilante u Bogovađi da se problem popunjenosti kapaciteta tog centra reši, tako što će meštani izdati višak prostora u kućama i vikendicama za 50 evra mesečno po azilantu.

U međuvremenu, zbog nezadovoljstva meštana Vračevića, stranci su izmešteni u Centar u Banju Koviljaču, gde su im, kako je naveo Lesmajster, obezbeđeni obrok i drugi neophodni uslovi za život.

"Već neko vreme, kod nas je bilo slobodnih mesta, pa smo izašli u susret kolegama iz Bogovađe, gde je trenutno nešto više tražilaca azila. Svima je obezbeđeno mesto u našoj ustanovi, tako da nijedan neće biti na ulici", rekao je Lestmajster za nedeljnik Lozničke novosti.

Centar za azilante u Bogovađi otvoren je, odlukom Vlade Srbije, juna 2011. da bi se rešio problem nekontrolisanog priliva imigranata u Banju Koviljaču.

Nastojanja države da problem azilanata trajnije reši u nekoj od kasarni Vojske Srbije (VS) do sada nisu urodila plodom, između ostalog, i zbog sličnih protesta meštana.