Glas Javnosti

Da se smrzneš! Pola miliona za mrtvački kovčeg!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U niškoj hali "Čair" u nedelju se završava drugi Sajam pogrebne i prateće opreme. Neobično, ali korisno, kažu predstavnici pogrebnih preduzeća.

Na Sajmu je svoje proizvode izložilo 35 pogrebnika iz Srbije i Bugarske.
Ivan Stanisavljević, predsednik Udruženja pogrebnika Srbije
ističe da je osnovni cilj sajma povezivanje i saradnja pogrebnika i firmi koje proizvode prateću opremu.

- Uvideli smo da se mnoge kolege ne poznaju i ne znaju da postoje neki proizvođači pogrebne i prateće opreme. Sada će se upoznati i moći će da prošire svoj biznis - rekao je Stanisavljević.

Na parteru hale poređani mrtvački sanduci, kovčezi, krstovi, pokrovi, venci, a iz Bugarske je stigao savremeni frižider za hlađenje pokojnika i kolica za prevoz!

Svesni da kod nas postoje predrasude o ovom poslu, Stanisavljević je dodao da je nedavno u Bolonji, u Italiji održan
sajam koji je okupio čak 2.000 proizvođača pogrebne opreme, a koji je posetilo više desetina hiljada ljudi.

Glas javnosti

Foto: instagram

- Reč je o ozbiljnoj industriji koja u našoj zemlji zapošljava više hiljada ljudi, a o kojoj se uglavnom vrlo malo zna. Osim što je izvor prihoda za brojne porodice, ova delatnost utiče i na razvoj drvne i tekstilne industrije i proizvodnju boja i lakova i mnogo toga još - podsetio je.

Cenu proizvoda za ispraćaj na "onaj svet", kako kažu, određuje dubina džepa, ali i velična pokojnika.
Sanduci su jeftiniji, ali manji, dok su kovčezi veći, bogatije ukrašeni i skuplji, tako da se sanduk može da kupi već i za 30.000 dinara, dok cena kovčega može da dostigne i 500.000 dinara.

Melinda Kokai Mernjak direktorka firme "Usluga“ iz Bačke Topole kaže da je konkurencija u Srbiji izuzetno velika.

- U Vojvodini postoje tri velike firme koje se bave proizvodnjom pogrebne opreme, ali svako malo mesto ima stolara koje pravi sanduke. Naša firma je primer uspešne privatizacije društvenog preduzeća. Mi sada imamo 110 radnika. Kod nas trupac uđe sa jedne strane pogona, a sa druge izađe gotov proizvod, sanduk ili pogrebni krst-  kaže Kokao Mernjak.

Nikola Čolakof iz bugarskog grada Plovdiva rekao je da su na sajmu izložili svoj najnoviji model frižidera za hlađenje pokojnika.

- Veoma smo zadovoljni sajmom, ima dosta firmi ovde i nadamo se dobrom biznisu. Mi od ranije već imamo klijente ovde pošto radimo već 25 godina-  izjavio je Čolakof.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR