petak 17. jun 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Ugrožen rad bolnice u Kosovskoj Mitrovici

Ugrožen rad bolnice u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA - Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici već pet meseci suočava se sa velikim finansijskim problemima jer duguje 30 miliona dinara jednoj građevinskoj kompaniji.

Zbog tog duga račun Zdrastvenog centra je u blokadi a to je uslovilo i stvaranje novog duga od 140 miliona dinara na ime tekućeg poslovanja.

Direktor Zdrastvenog centra Milan Jakovljević izjavio je da očekuje da će vrlo brzo ovaj problem rešiti Vlada Srbije.

"Ovih dana očekujem da Vlada Srbije donese odluku da nam omogući asignaciono plaćanje do rebalansa budžeta a potom bi trebalo da se izmiri taj dug. Imamo obećanja iz Vlade i nadam se da će u naredna 2-3 meseca biti rešeno i ovo pitanje i da ćemo moći da funkcionišemo kao u ostali ZC u Srbiji", rekao je Jakovljević.

Finansijski problem ZC nastali su početkom godine kada je odlukom suda blokiran račun ovoj zdrastvenoj instituciji zbog duga koji napravljen ranije.

"Radi se o dugu koji je prema ovoj kompaniji napravilo staro rukovodstvo ZC. Naime 2005. godine urađeni su radovi na dečijem odeljenju i odeljenju za transfuziju krvi, koje niko nije platio. Izvođač radova je tužio sudu centar i dobio izvršnu sudsku presudu", podseća Jakovljević.

On ističe da je račun Centra blokiran zbog duga od 30 miliona dinara i da od tog dana nisu dobili ni dinar od Republičkog fonda.

"Zbog toga trenutno imamo 140 miliona duga za tekuće poslovanje a to znači za hranu, lekove, energente i druge potrebe bolnice. Međutim taj novac stoji u Republičkom zdrastvenom fondu i nakon regulisanja onih 30 miliona osnovnog duga, i ta dugovanja će biti izmirena", rekao je Jakovljević.

I pored blokade računa primanja zaposlenih u ovoj zdrastvenoj ustanovi koja upošljava oko 1.800 radnika ne kasne jer je otvoren podračun.