petak 17. jun 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Šabački građevinari preživeli krizu

Šabački građevinari preživeli krizu

Pre 10 godina Inter-kop je imao 95 radnika. Sada ta kompanija koja gradi puteve, mostove i objekte broji 1.800 zaposlenih

ŠABAC - U proteklim godinama krize za sve građevinske kompanije, šabački Inter-kop uspeo je da opstane zahvaljujući, pre svega, ulaganju u opremu i zaposlene, prenosi RTS.
 
Učestvovanje naših firmi u velikim projektima i sticanje reference za kvalitetan rad uslov je za ponovni razvoj građevinarstva u Srbiji, a samim tim i za otvaranje radnih mesta. Jedna od retkih kompanija koja je uspela da opstane u godinama krize za građevinarstvo je šabački Inter-kop.

Radno mesto odmah po sticanju diplome građevinskog inženjera za Milana Lončara bio je ostvaren san. Za tri godine prošao je brojna gradilišta, postao deo Inter kopovog tima od stotinu inženjera, radio na projektima od lokalnih puteva do Koridora 10.

"Ja sam već stekao licencu za odgovornog izvođača, znači već sam dovoljno uradio za tri godine", kaže Milan Lončar, dipl. građevinski inženjer.

Godine 2000. Inter-kop je imao 95 radnika. Sada ta kompanija koja gradi puteve, mostove i objekte broji 1.800 zaposlenih. Samo u "Dumači", od privatizacije pre šest godina, na platnom spisku je duplo više radnika.

"Uplaćuje se sve redovno, dva puta mesečno imate primanja, akontacija i plata, zadovoljan sam", kaže radnik "Dumače" Radosav Popović.

"Od 2005. godine, kada je privatizovana Dumača, investirano je blizu milion i po evra, što u opremu, što u sređivanje kruga", navodi rukovodilac Dragan Đorđević.

Od 2001. do 2008. Inter-kop je u privatizovane firme, šest kamenoloma i građevinsku opremu uložio 46 miliona evra. Uz sopstvenu sirovinsku bazu, godišnje su u kilometre puteva širom Srbije ugrađivali preko 200.000 tona asfaltne mase. Gradili su mostove i objekte boreći se radom protiv krize u građevinarstvu.

"Morali smo da radimo po nižim cenama, po 10-25 odsto ako treba, samo da bismo sačuvali kompaniju. Nije bitno da li smo izgubili kapital, za nas je bilo bolje da sačuvamo kompaniju nego da se ona istopi, makar radili po mnogo nižim cenama. Ipak, za ove godine krize stekli smo izuzetno dobre reference", objašnjava vlasnik Inter-kopa Rade Nikolić.

Šabački građevinari tek očekuju da se isplati dosadašnje ulaganje u kadrove i opremu. Pored podizvođačkih radova na velikim projektima za inostrane firme, šansu vide i u samostalnom izlasku na građevinsko tržište Kazahstana, gde ih od jeseni očekuju prvi ugovori.

Komentari

jel zna te koje gazda od iter kopa ,milorad dodik, presednik republike srpske,a postavio je za gazdu jednog izbeglicu koi do juce nije imao para da kupi gume za fapa stoje vozio i vukao soder sa drine sve lopov do lopova, akovas neko pita ista ima vise dase prica o nasoj vladi sve su to ista govna i lopovi dok se to ne ocisti u srbiji nema zivota ,