petak 17. jun 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Brda đubreta na ulicama Bujanovca

Brda đubreta na ulicama Bujanovca

Iako je Osnovni sud naložio uklanjanje blokade gradske deponije, meštani Rakovca ne odustaju. Bujanovcu, iz kojeg se smeće ne iznosi dve nedelje, preti zaraza

BEOGRAD - Metalni i žičani kontejneri na ulicama Bujanovca ne mogu da prime smeće koje se već dve nedelje ne iznosi iz grada. Ono se preliva i rasipa okolo, i raznose ga psi lutalice, javlja RTS.

Ugroženi su svi građani Bujanovca, ali je najteže onima u neposrednoj blizini kontejnera.

"Sve je tu, pred našim vratima, vidite flaše, đubre, lipsani kučići", kaže Dževrija Ramadanović.

"To smrdi, ne možemo da sedimo u dvorište da popijemo kafu kako treba, ko ljudi da živimo", dodaje Stefan Ramadanović.

Komunalno preduzeće počelo je da prazni kante u blizini vrtića i Doma zdravlja. Ali smeće ne odnose. Ostaje u kamionima. Kapacitet je 5 tona smeća, i sva tri kamiona su puna.

U svim ulicama je isto, kaže Avdi Gaši:
"Ne možeš da prođeš od mirisa, od lošeg."

O smeću se raspravlja na sednici Skupštine opštine, a tom problemu posvećena je i vanredna sednica Opštinskog. Upozoravaju na posledice, moguću pojavu zaraze.

"Kumuliranje otpada na više mesta u gradu dovodi do ubrzanog raspadanja otpada, i u velikoj meri to je opasno za zdravlje stanovništva", naglašava Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice.

Opštinski inspektor za zaštitu životne sredine naložio je Komunalnom preduzeću da smetlište u Rakovcu ogradi, pokrije zemljom i osvetli, kada se blokada ukloni.

Opština Bujanovac ima lokalni plan za upravljanje otpadom i tek u planu dugoročno rešenje, stanicu za prenos otpada do sanitarne deponije u Vranju.