utorak 16. decembar 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Sirotinja ima najmanje dugova

UŽIČANI MEĐU NAJREDOVNIJIM PLATIŠAMA RAČUNA ZA KOMUNALIJE U SRBIJI

Sirotinja ima najmanje dugova

Prema podacima Sistema objedinjene naplate računa, procenat plaćenih obaveza iznosi čak 91 odsto

UŽICE - Od penzija i manje-više neredovnih i malih plata Užičani prvo plate račune za struju, vodu, grejanje, odnošenje smeća, a za hranu, obuću, odeću ako šta preostane - preostane. Prema podacima užičkog Sistema objedinjene naplate računa koji za ovdašnja javna komunalna preduzeća „Vodovod“, Direkcija za izgradnju, „Bioktoš„, „Toplota“ i „Stan“ naplaćuje komunalije, Užičani su među najrevnosnijim platišama u Srbiji. U SON-u kažu da je procenat naplativosti usluga trenutno preko 91 odsto, i da se iz meseca u mesec poboljšava.
Dug Užičana za struju, vodu i ostale komunalne usluge prema poslednjim podacima je oko 188 miliona dinara. Od toga, građani Užica za struju duguju 141 milion, za grejanje oko 20 miliona dinara, za vodu oko 13,5. Dug za odnošenje smeća, pijačarine, parkiranje u javnoj garaži i grobna mesta je oko 4,3 miliona, za održavanje stanova 4,5 miliona, a Dug direkciji za izgradnju za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta je 2,3 miliona.

STRUJA
Struju u Zlatiborskom okrugu najredovnije plaćaju građani Kosjerića koji prosečno duguju 0,94 mesečne fakture, dok je dug građana Prijepolja recimo, 2,12 mesečnih faktura. Užičani za struju duguju 141 milion dinara ili iznos dve prosečne mesečne fakture, dug Čajetinaca je 38 miliona dinara, nešto više od dva nenaplaćena mesečna računa, dok je stanje sa dugovima za struju nešto teže u Požegi gde domaćinstva duguju prosečno tri mesečna računa.
Dug preduzeća za struju u opštinama okruga iznosi 318 miliona dinara ili 1,2 mesečna računa. Najlošije stanje što se dugovanja privrede tiče je u Priboju i Novoj Varoši, gde preduzeća duguju, prosečno, 3,3 mesečna računa.


U SON-u kažu da je do uvođenja ovog sistema procenat naplativosti računa bio između 65 i 85 posto i da je od aprila 2007. od uvođenja objedinjene naplate počeo da se popravlja.
- Penzioneri su najrevnosnije platiše i oni, izuzimajući one najsiromašnije, svoje obaveze izmire prvih dana u mesecu. Više od 10.000 dinara duguje oko 300 domaćinstava, a na svakih šest meseci zbog neredovnog izmirivanja obaveza tužimo oko 600 korisnika ovih usluga. Među onima koji imaju velike dugove ima i socijalnih slučajeva, onih koji stvarno nemaju novca, ali i onih koji su dovoljno bogati i mogu da plate račune, ali jednostavno zaboravljaju na tu obavezu - kažu u SON-u.
I u užičkom „Vodovodu“ kažu da je Užice odavno među gradovima sa najboljom naplatom troškova vode i kanalizacije i da je jedan od razloga niska cena vode koju Užičani plaćaju od 18,29 dinara po kubiku.