utorak 16. decembar 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Frula za desetku

PRVA KRUŠEVLJANKA ETNOMUZIKOLOG

Frula za desetku

Marija Šurbanović dobila desetku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu za istraživanje na polju etnomuzikologije

KRUŠEVAC - Marija Šurbanović je prva Kruševljanka koja je dobila zvanje diplomiranog etnomuzikologa. NJen diplomski rad pod nazivom „Frula-tradicionalni diskontinuitet“, koji se zasniva na analizi organizacionog, kulturnog i umetničkog delovanja kruševačkog Udruženja frulaša „Adam Milutinović“, dobio je ocenu deset na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. NJoj je juče pripala čast da prva pri Kulturnom centru Kruševac otvori kruševački Medija centar.
- Ne znam iz kojih se razloga Kruševac kao region centralne Srbije nije pokazao interesantnim za istraživače na polju etnomuzikologije kao regioni koji se forsiraju iz zapadne, jugoistočne i istočne Srbije, a evidentno je da ovde postoji kontinuitet u tradicionalnom bavljenju sviranjem, pevanjem i igranjem. Udruženje frulaša „Adam Milutinović“ dalo mi je povod i pružilo sve što mi treba za diplomski rad. Tako sam po prvi put saznala za Adama Milutinovića, koji se svojim kvalitetom pastoralnog sviranja na fruli izdvajao iz mnoštva anonimnih frulaša iz idilične seoske atmosfere. Za nekog rodonačelnika profesionalnog bavljenja i višeg umetničkog dometa sviranja na fruli predstavlja se Sava Jeremić, a za Adama se ne zna. Da nije ovog udruženja, za njega se nikad ne bi ni znalo. Danas se reprezentom srpskog sviranja na fruli smatra Bora Dugić, ali je interesantno to što se on uzdiže za kralja srpske frule, iako je indikativno koliko on predstavlja srpsku tradiciju, kad veliki broj repertoara ima iz rumunske muzike. Ali, Bora je umeo da se preko uskih krugova profesionalnog bavljenja frulom nametne estradi, iako njegovo sviranje na fruli ne oličava očuvanje prave veze sa srpskom tradicijom - kazala je prvi diplomirani etnomuzikog Kruševca Marija Šurbanović.
Rade Košanin, predsednik Udruženja frulaša „Adam Milutinović“, koje se jedino bavi orkestriranim sviranjem na fruli, kazao je da je ovo udruženje diplomom na polju etnomuzikologije dobilo veliko stručno priznanje i prolaznu ocenu za svoje dalje pozitivne kulturne aktivnosti. Jelena Protić-Petronijević, urednik Kulturnog centra, za 23. januar u Kruševcu najavila je prvi susret frulaša i pesnika, a prema rečima direktora Kulturnog centra Kruševac LJubodraga Obradovića, ovu veliku manifestaciju, koja bi u spoju frule i etnomuzike mogla da bude pandan Guči, pratiće ansambl „Bela vila“.