utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Rekord - 14,7 tona kukuruza po hektaru

Rekord - 14,7 tona kukuruza po hektaru

JAGODINA - Berba kukuruza u Pomoravskom okrugu, zasejanog na oko 65.000 hektara, privodi se kraju, zahvaljujući lepom vremenu. Najveći prinos od čak 14,7 tona suvog zrna po hektaru ostvario je Radiša Radisavljević iz sela Medveđa u opštini Despotovac, rečeno je u Poljoprivrednoj stanici u Jagodini.

Prosečan prinos kukuruza u ovom delu Srbije je na nivou u Srbiji, oko 6.000 kilograma po hektaru, i rod je kvalitetan, a cena od 18 dinara po kilogramu za velike proizvođače je i dobra zarada. Radisavljević, čije je imanje u plodnoj Resavi, gotovo je sigurno, biće rekorder po proizvodnji kukuruza u Srbiji ove godine, ocenjuju poljoprivredni stručnjaci Pomoravskog okruga, uz napomenu da je sejao sortu "AS" hibrid.

Ovaj poljoprivrednik je izjavio novinarima da obrađuje 42 hektara zemlje, svojih 18 i 24 koje je uzeo u zakup, i da ima svu potrebnu mehanizaciju za savremeno bavljenje poljoprivredom. "Prošle godine sam jedini u opštini Despotovac uzeo 25 tona đubriva preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zaorao po 400 kilograma po hektaru i to se isplatilo", rekao je Radisavljević.

Radisavljević je uradio i analizu zemljišta na kiselost i kalcifikaciju zemljišta da bi mu popravio ph vrednost, da primenjuje sve agrotehničke mere u proizvodnji i prati razvoj genetike.