utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Kragujevčani uče za kozmetičare i termofasadere

Kragujevčani uče za kozmetičare i termofasadere

KRAGUJEVAC - U Centru za kontinuirano obrazovanje odraslih Druge tehničke škole u Kragujevcu počele su obuke za nezaposlena, izbegla i interno raseljena lica za sticanje znanja i veština koji će im pomoći u otpočinjanju sopstvenog posla.

Rukovodilac Centra za kontinuirano obrazovanje odraslih Gordana Ranković rekla je da će kroz sedam obuka proći 80 nezaposlenih, a da je već počela nastava za prvih 20 polaznika koji se obučavaju za kozmetičare i termofasadere. "Biće organizovane i obuke za uzgoj biljnog materijala u stakleniku, geronto domaćice, izradu i ugradnju parketa, rukovanje viljuškarom kao i obuka za izradu prozora i vrata od rezane građe", rekla je Ranković.

Obuke se sastoje iz teorijskog dela koji se izvodi u Drugoj tehničkoj školi i praktičnog koji se organizuje u firmama. "Ovo je prilika da nezaposlena raseljena i izbegla lica steknu znanja i veštine koja će im omogućiti da posle polaganja završnog ispita budu konkurentni na tržištu rada i da imaju priliku za otpočinjanje sopstvenog posla", rekla je Ranković. Posle obuke polaznici će moći da konkurišu za grantove za samozapošljavanje.

Obuke su deo projekta "Unapređenje socijalne i ekonomske integracije izbeglica i inteno raseljenih lica" koji se finansira sredstvima Evropske unije iz fonda IPA za 2008. godinu, a relizuje ga "Grupa 484" uz podršku Komesarijata za izbeglice Republike Srbije. Partner na projektu je kragujevački Biznis start ap centar koji će za 20 najuspešnijih polaznika organizovati obuku za poslovni menadzment i rad na računaru.