utorak 16. jul 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Vek i po turizma u Vrnjačkoj Banji

Vek i po turizma u Vrnjačkoj Banji

VRNJAČKA BANJA - Pronalaženjem strateškog partnera za hotelsko-turističko preduzeće (HTP) "Fontana" do kraja jula, Vrnjačka Banja će povećati svoje turističke potencijale, a istovremeno će se raditi na izgradnji tri hidrocentrale u toj opštini, kao i na otvaranju Međunarodnog fakulteta za zdravstvo, rekao je predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Đurović je na obeležavanju 145 godina aktivnog bavljenja turizmom i zdravstvom u Vrnjačkoj Banji podsetio da je prioritet te opštine zdravstveni turizam, koncept od koga se nije odustalo od osnivanja i nešto na čemu se zasniva razvoj tog mesta.

On je rekao da bi Vrnjačka Banja ove godine trebalo da završi dugogodišnji problem hotelskog smeštaja pronalaženjem strateškog partnera za imovinu najvećeg hotelskog kompleksa HTP "Fontana", a kao jedan od mogućih investitora pominje se MK Grupa.

"Očekujemo da će taj posao biti završen u julu i da će novi partner, koga mi zaista želimo u Vrnjačkoj Banji, zajedno sa nama graditi novu eru”, rekao je Đurović, objasnivši da je program restrukturiranja za taj hotelski kompleks završen i da je oglas za prodaju definisan tako da bi budući kupac u naredne dve godine morao da uloži 10 miliona evra u postojeće kapacitete i da nastavi da se bavi turizmom.

Osim toga, budući kupac bi u narednih pet godina trebalo da završi izgradnju najvećeg hotela u banji, a reč je o hotelu "Zvezda" koji se već 20 godina nalazi u jednoj fazi.

Takođe, potpisan je sporazum o izgradnji tri hidrocentrale na Zapadnoj Moravi na teritoriji opštine Vrnjačka banja, naveo je Đurović istakavši da je vrednost te investiciije oko 70 miliona evra, a jedan od benefita za banju, dodao je, je taj što je firma koja će izvoditi radove registrovana u Vrnjačkoj Banji.

Đurović je precizirao da će lokalna samouprava moći da dobije tri procenta od ukupne proizvedene energije.

"Ono što bih izdvojio kao veoma bitan projekat za Vrjačku Banju jeste otvaranje Međunarodnog fakulteta za zdravstvo i o tome je već potpisan sporazum", ukazao je predsednik opštine, podsetviši da se uveliko razgovara i sa ruskim investitorima o izgradnji ruskog sela.

Istakavši da već do kraja godine očekuje prve investicije od više miliona evra, Đurović je podsetio da postojanje Vrnjačke Banje datira od pre dva milenijuma, kada su legije rimskih vojnika dolazile zbog mineralnih voda.

Ove godine Vrnjačka Banja obeležava 145 godina aktivnog bavljenja turizmom i zdravstvom, kao sećanje na 14. jul 1868.godine u mestu Vrnjci, a na inicijativu tadašsnjeg okružnog načelnika Pavla Mutavdžića, kada je osnovano društvo za kiselo-vruće vode.