ponedeljak 16. jul 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Prestale da važe osporene odredbe Zakona o Vojvodini

Prestale da važe osporene odredbe Zakona o Vojvodini

BEOGRAD - Odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, koje je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim, prestale su da važe, objavljeno je u poslednjem broju "Službenog glasnika".

Ustavni sud Srbije 10. jula osporio je 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, među kojima su i ona da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu.

Sud je odluku o oceni ustavnosti tog zakona 13. jula uputio na objavljivanje u "Službeni glasnik". "Glasnik" u kome je objavljena odluka nosi, takođe, datum 13. jul.

U odluci Ustavnog suda se navodi da osporene odredbe prestaju da važe danom objavljivanja odluke u "Službenom glasniku".

Na sednici Suda 10. jula osporene su i odredbe u kojima se navodi da će se u postupku donošenja zakona voditi računa o dostignutom nivou prava građana na pokrajinsku autonomiju, kao i da je u postupku donošenja zakona kojima se uređuju pitanja od pokrajinskog značaja, predlagač dužan da zatraži mišljenje nadležnog organa AP Vojvodine.

Ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i Statuta Vojvodine zatražila je 30. novembra 2009. godine Demokratska stranka Srbije. Ta stranka je zatražila i ocenu ustavnosti međusobne usklađenosti ta dva akta.

Ustavni sud je osporio i nadležnost pokrajinskih organa da "bliže uređuje službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina".

Takođe je proglašena neustavnom odredba da Vojvodina ima pravo da osnuje javno preduzeće za upravljanje Nacionalnim parkom Fruška Gora.

Osporena je odredba da Vojvodina može da donosi strategiju tehnološkog razvoja i da osniva fondove za sufinansiranje pogona visokih tehnologija, rešavanje stambenih pitanja mladih naučnika.

Ustavni sud odlučio je da je ukidanje ili spajanje postojećih jedinica lokalne samouprave u ingerenciji Republike.

Taj sud je odlučio da je u skladu sa Ustavom Srbije 14 odredbi čije je preispitivanje takođe bilo zatraženo.