utorak 16. jun 2009.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Putin počasni građanin Loznice

LOZNIČANI PREMIJERU RUSKE FEDERACIJE DODELILI NAJVEĆE PRIZNANJE

Putin počasni građanin Loznice

LOZNICA - Na svečanoj akademiji povodom Dana grada Loznica danas će predstavnicima ruske ambasade u Srbiji biti uručena odluka kojom je premijer Ruske Federacije (RF) Vladimir Putin proglašen za počasnog građanina Loznice. Skupštinskom odlukom, donetom 20. decembra 2007. godine, tada predsednik, a sada premijer RF Putin je proglašen za počasnog građanina Loznice, što predstavlja najveći izraz priznanja koje grad može da dodeli.
Ta odluka, koja je doneta većinom glasova, kako je obrazloženo, predstavlja izraz najdublje zahvalnosti Lozničana za Putinov lični i doprinos Rusije poštovanju međunarodnog prava i očuvanja celovitosti Srbije.
- Odluka kojom se Putin proglašava za počasnog građanina Loznice biće uručena predstavnicima ambasade RF u Srbiji na svečanosti koja će, povodom Dana Loznice, biti održana danas u Vukovom domu kulture - potvrdio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.
Prema njegovim rečima, na toj svečanosti biće uručena i Povelja grada Loznica čiji je dobitnik, kako je istakao, prema jednoglasnoj odluci Komisije grada za dodelu javnih priznanja, novinar, dopisnik Tanjuga Vladimir Elez, a zatim i plakete grada zaslužnim organizacijama i pojedincima.
Loznica je ranije proslavljala 23. septembar - dan kada je oslobođena u Drugom svetskom ratu, a posle 2000. godine skupštinskom odlukom je za Dan grada proglašen datum kojim se obeležava sećanje na 16. jun 1866. kada je Loznica stekla status srpske varoši.
Putin je druga ličnost u istoriji Loznice kojoj je dodeljeno zvanje počasnog građanina.
Odlukom Skupštine opštine, 28. oktobra 1989. godine za prvog počasnog građanina Loznice je proglašen naš znameniti slikar akademik Mića Popović, rođen u Loznici.