petak 16. mart 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Novi Sad: Zamrznut štrajk zaposlenih u gradskoj upravi

Novi Sad: Zamrznut štrajk zaposlenih u gradskoj upravi

NOVI SAD - Štrajk zaposlenih u gradskoj upravi Novog Sada obustavljen je i svi šalteri gradskih službi ponovo rade.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi Lazar Škorić rekao je novinarima nakon sastanka sa članom gradskog veća zaduženim za finansije Živkom Makarićem da je postignut dogovor da se zaposlenima sa nižom stručnom spremom plate vrate na decembarski nivo.

Zaposlenima sa nižim kvalifikacijama, kojima je zbog Uredbe Vlade Srbije plata smanjena, zarade će biti vraćene na decembarski nivo, a retroaktivno će im biti isplaćena i razlika za januarsku i februarsku platu.

Dogovor bi trebalo da verifikuju odbornici Skupštine grada na sednici zakazanoj za 30. mart. Do tada će štrajk biti zamrznut.

Generalni štrajk počeo je u ponedeljak, 12. marta, zbog uredbe Vlade Srbije po kojoj se smanjuje koeficijent za obračun i isplatu plate osobama sa srednjom i nižom stručnom spremom.

Prema sindikalnom tumačenju te uredbe, plate radnika sa srednjom i nižom stručnom spremom su smanjene i do 5.000 dinara, pa nekvalifikovani radnici, poput kurira ili spremačica, imaju mesečnu platu od 17.000 dinara.

Građani zbog štrajka nisu mogli da odu kod matičara i overavaju dokumenta u šalter salama, gradske inspekcije i komunalna policija nisu izlazile na teren, a bio je smanjen i broj šaltera u policijskoj šalter sali na Bulevaru oslobođenja jer je deo radnika gradske uprave ustupljen policiji za rad na izdavanju dokumenata.

Na svim šalterima rešavani su samo hitni slučajevi.