subota 15. avgust 2009.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Iz kasarne u stanove

KORISNICI KOLEKTIVNOG CENTRA U PETROVCU NA MLAVI DOBIJAJU KLJUČEVE U RUKE

Iz kasarne u stanove

Komisija izabrala dvadeset najugroženijih porodica, a pojedinima su obećani povoljni krediti za kupovinu placeva i gradnju kuća

PETROVAC NA MLAVI - Komisija za dodelu stanova, koji se grade u blizini kolektivnog izbegličkog centra „Kasarna“ u Petrovcu na Mlavi, odabrala je dvadeset korisnika, kojima će ključevi biti uručeni u oktobru. Stanove će na korišćenje dobiti 16 izbegličkih porodica iz ovog centra i četiri socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Petrovac. Nova zgrada trebalo bi da se završi do sredine oktobra, posle čega će biti upriličena dodela ključeva budućim korisnicima. Deset stanova imaće površinu od 22 do 25 kvadrata, osam će imati 30 kvadrata, a dva stana biće površine 40 kvadratnih metara.
Za vreme ratova koji su prethodili raspadu SFRJ, u petrovačku opštinu pristiglo je oko 1.200 izbeglica. Najviše ih je izbeglo iz Hrvatske, posle akcije „Oluja“. Polovina njih našla je privatni smeštaj, dok su ostali zauzeli objekte stare petrovačke kasarne. Od 600 osoba, danas u ovim objektima živi njih 230.
Pošto svi kolektivni centri u Srbiji uskoro moraju da se zatvore, rešenje za smeštaj jednog broja porodica nađen je u podizanju stambenih zgrada i dodeli zemljišta i građevinskog materijala za izgradnju individualnih objekata. Takođe, pojedinim izbegličkim porodicama obećano je da će moći da kupe placeve po povoljnim kreditima i grade kuće.
Nova zgrada, druga po redu namenjena stambenom zbrinjavanju izbeglica, počela je da se zida posle prošlogodišnjeg potpisivanja memoranduma između lokalne samouprave, Centra za socijalni rad Petrovac i Žagubica i američke humanitarne organizacije „Haus ing centar“, koja finansira izgradnju. Za ovu stambenu zgradu, koja se podiže u okviru projekta „Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima“, lokalna samouprava obezbedila je zemljište i neophodnu komunalnu infrastrukturu.
U oktobru mesecu, posle dodele ključeva za nove stanove, kolektivni izbeglički centar „Kasarna“ definitivno će ostati bez svojih stanara. Time će, posle 15 godina, biti zatvoren poslednji izbeglički centar na teritoriji osam opština Braničevskog okruga.