petak 15. jul 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > "Zastava kamioni": Blokadom fabrike sprečili zaplenu imovine

"Zastava kamioni": Blokadom fabrike sprečili zaplenu imovine

KRAGUJEVAC - Radnici fabrike "Zastava kamioni" sprečili su sudske izvršitelje Osnovnog suda da izvrše plenidbu imovine po pravosnažnoj presudi bivšeg radnika, koji je to preduzeće tužio zbog gubitka radnog mesta, o čemu je pozitivno presudio i sud u Strazburu.

Sudski izvršitelji, kako je bilo najavljeno, došli su jutros da izvrše plenidbu imovine, ali nisu mogli da uđu u krug fabrike jer su zaposleni blokirali sva tri ulaza u fabrički krug. "Izvršitelji su nam rekli da imaju rešenje o pravosnažnoj plenidbi, a mi smo izneli stav sindikata da to nećemo dozvoliti i da nam to pravo daje Zakon o privatizaciji", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Goran Miletić.

Prema njegovim rečima, nekadašnji radnik koji je tužio fabriku Tomislav Jovanović iz Jovanovca kod Kragujevca dobio je rešenje za obeštećenje u vrednosti od sedam miliona dinara, plus kamata jer je tužba podneta pre 20 godina, kao i plaćanje sudskih troškova.

Naglašavajući da radnici nemaju ništa protiv što je on tužio fabriku, Miletić je više puta ponovio da zaposleni neće dozvoliti zaplenu imovinu tog preduzeća, osnovanog 1940. godine. Miletić je naveo da je trebalo da sudski izvršitelji zaplene imovinu u vrednosti od milion dinara, koja se, kako je precizirao, sastoji od šlepera, kamiona, tri kamionske nadogradnje i četiri mašine sa rotacionom opremom, koje su u eksploataciji.

Na pitanje novinara da li je račun preduzeća u blokadi, zbog čega je trebalo da se izvrši plenidba imovine, Miletić je kazao da koliko on zna nije, da na računu ima malo para, kao i da ta fabrika od 2008. dobija subvencije vlade.

U fabrici "Zastava kamioni", koja je četvrtu godinu u procesu restruktuiranja, trenutno je zaposleno 736 radnika, čija je prosečna plata, kao je Miletić naveo, oko 28.000 dinara. Miletić je ukazao da u Srbiji trenutno postoji 49 preduzeća u restruktuiranju u kojima je u zaposleno oko 21.000 radnika, uglavnom metalskog kompleksa.

Fabrika je prošle godine proizvela 153 vozila , a planom za ovu godinu, predviđena je proizvodnja 250 kamiona. Ta fabrika je nedavno na sajmu predstavila novo teretno vozilo, koje se sastoji od 6.000 komponenti.