petak 15. jul 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > "Parastos dudu" 17. jula

"Parastos dudu" 17. jula

KOVILJ - Tradicionalna koviljska rakijada "Parastos dudu" biće održana 17. jula, u organizaciji istoimenog udruženja građana.

Rakijada se 14. put organizuje uvek prve nedelje posle Petrovdana, jer to je period kada su dudovi zreli i spremni za pečenje rakije. Pored toga, manifestacija obuhvata i kuvanje paprikaša i pasulja i spremanje roštilja, zatim degustaciju rakije i kulturno-umetnički program.

Uveče je proglašenje pobednika na ocenjivanju rakija i aukcijska prodaja ocenjenih rakija, kao i druženje sa tamburašima.

Cilj manifestacije je da se kroz organizovanje takmičenja za izbor najbolje prirodne domaće rakije, afirmiše tradicionalan način proizvodnje tog pića od duda. Od 1996. se ovom manifestacijom način skreće se pažnja javnosti, na potrebu zaštite i promocije kvalitetnih rakija, koje se proizvode u Vojvodini.

Ideja je bila da se ta rakija, izuzetno jakog mirisa i ukusa, koja je karakteristična za vojvođansko podneblje, bude spasena od polaganog nestajanja.

Dudara se može smatrati vojvođanskim brendom, jer je pokrajina nekada bila puna dudova, od kojih je ostalo nekoliko starih više od 200 godina i obima od četiri metra koji, su zakonom zaštićeni kao spomenici prirode.