sreda 15. jun 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Ljig 18. dan bez vode za piće

Ljig 18. dan bez vode za piće

Poplava u Ljigu ostavila katastrofalne posledice. U opštini kažu da će velika oštećenja na gradskom vodovodu moći da se otklone samo uz pomoć države

BEOGRAD - Nezapamćeno nevreme u Ljigu oštetilo je cevovod, pa građani Ljiga osamnaest dana kasnije imaju samo tehničku vodu. Kada će moći da je piju, zavisi od hemijskih i bakterioloških analiza, javlja RTS.

U opštini kažu da je poplava ostavila katastrofalne posledice, koje će moći da se otklone samo uz pomoć države. Šteta je procenjena na 700 miliona dinara.

Predsednik Opštine Ljig Miroslav Maksimović rekao je da je šteta na lokalnim putevima oko 350 miliona, šteta na poljoprivredi 200 miliona, a šteta objektima 80 miliona.

Tri sata nevremena bilo je dovoljno da nestane ono što su generacije sticale. Voda je nosila seoske puteve, automobile, traktore, delove kuća, potopila oranice. Stradala su sva domaćinstva uz reku.

Miliša Nešić iz sela Slavkovića kaže da su sada počeli da uređuju rečno korito da bi zaštitili kuće koje bi bile ugrožene ako dođe do novih poplava.

Kod porodice Lukić, pre 16 dana, u dvorište se ulazilo na kapiju i stazom se išlo do kuće. Sada nije tako. Voda je odnela ogradu, beton, baštu, nosila frižidere iz donjeg dela kuće, posuđe, stvari.

Draga Spasojević kaže da je tragedija mogla biti i veća da je baba za vreme nevremena bila sama u kući.
- Voda bi je odnela, jer ona nije htela da napusti podrum, ali je unuk razbio prozor i izvukao je, rekla je Draga.

Radoslav Milašinović iz Kadine Luke kaže da mu je za sanaciju potrebna pomoć od države jer je opština siromašna.

Meštani nekoliko sela nisu zadovoljni učinjenim, pa prete blokadom Ibarske magistrale.